Eindelijk weten wat seks is van Linda Duits

Eindelijk weten wat seks is van Linda Duits is nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel!

‘Seks is een handeling, een daad, een praktijk die je alleen of met anderen doet. Het komt ons goed uit om iets soms wel seks te noemen,
en datzelfde soms geen seks te vinden.’ – Linda Duits

Of bestel het e-book

Over het boek

We willen het, doen het, dromen ervan en spreken erover. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het de reden is van ons bestaan: seks. Maar wat is het precies? Een lastige vraag. Ging het alleen om vaginale penetratie, dan zouden homo’s nooit seks hebben. En als het puur draaide om voortplanting, dan waren we er niet zo door geobsedeerd. ‘Seks’ betekent verschillende dingen in verschillende contexten. In dit boek analyseert Linda Duits die verschillende perspectieven.

Lees alvast een fragment

Als ik met mijn hand door je haar ga, is het dan seks? Ik aai je gewoon een beetje over je hoofd, zoals met een vreemde kat op straat. Geen seks toch? En wat als ik kroel, met mijn vingers, zo in je nek, bij je haargrens? Is dat gewoon affectie? Of is het al zo intiem dat het seksueel wordt? Misschien nog geen seks maar een proloog? Een aanzet, een opening, een voorspel zelfs?

Bij dat laatste woord denk ik altijd aan een zinnetje uit een Nederlandse film die ik ergens in de jaren negentig gezien moet hebben. ‘Voorspel is voor opa’s,’ zei een vrouwelijk personage, en ik vond het een stoere grap om te herhalen. Het was me toen en ook nu niet duidelijk wat ze daar nu precies mee bedoelde. Was de term ouderwets? Gaat voorspel te langzaam voor een coole chick als zij? Hoe dan ook, voorspel gaat vooraf aan seks en is er dus niet gelijk aan. Als tiener telde ik vingeren nooit mee, dus door iemands haar kroelen al helemaal niet.

Het antwoord op de hoofdvraag van dit boek wordt het makkelijkst gezocht in de biologie. Seks doen we voor de voortplanting, dus seks, dat is neuken. Penissen die in vagina’s gaan: dat is seks, duh! Daar hoeft toch geen heel boek over te gaan! Maar in dat geval zijn de mannen die ’s nachts de darkroom van fetisjclub Church bezoeken nog kuiser dan de Heilige Maagd Maria. Zelfs als we het wat ruimer nemen, komen we er niet. Want er zijn genoeg mensen – homo’s, lesbo’s, bi’s en ja, ook hetero’s – die tijdens hun sekscapades penetreren noch gepenetreerd worden. Bij de dierensoort ‘mens’ is seks veel meer dan wat genenoverdracht. Maar wat dan precies?

Over de auteur

Linda Duits (Amsterdam) is sociaalwetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht. Ze is regelmatig te horen in de media als deskundige op het gebied van populaire cultuur en jongeren. Eerder schreef zij Dolle mythes (2017) en Seks op z’n Duits (2018). Ze heeft een vaste column in Folia en op Brainwash en schrijft regelmatig voor Het Parool en NRC Handelsblad. Eindelijk weten wat seks is is Linda’s eerste boek bij Ten Have.

.

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!