Vanaf vandaag is Het dier in ons van Melanie Challenger beschikbaar in de (online) boekhandel. In Het dier in ons biedt Melanie Challenger een ambitieuze nieuwe visie op de mens.
Challenger stelt de vraag hoe goed wij onszelf eigenlijk kennen. Zij laat zien hoe de menselijke psychologie gekenmerkt wordt door een voortdurende strijd met het dierlijke in onszelf. De vraag naar wat de mens is wordt steeds actueler door nieuwe wetenschappelijke technieken die ons blijvend veranderen. Het dier in ons verweeft filosofie met autobiografie, geschiedenis, interviews en actuele debatten. Na het lezen van dit verrassende boek kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de mens.
Er zijn redenen genoeg om aan te nemen dat we, wanneer we worden geconfronteerd met een bedreigende werkelijkheid, een sterkere scheiding tussen ons en de natuur zullen zoeken. Welke vorm die scheiding zal aannemen is niet duidelijk. Eén mogelijkheid is dat we ons van andere dieren ontdoen of ze uit hun wilde toestand halen en onderwerpen. Een eenvoudigere aanpak zou zijn om nog meer de nadruk te leggen op de menselijke uitzonderingspositie, hetzij door te proberen ons tot supermensen te maken, hetzij door onze troostende overtuigingen te versterken. Een derde mogelijkheid is dat we in plaats daarvan de mens zelf wegdoen. Elk van die keuzes is eenvoudig als nogal overdreven af te doen, tot we eens om ons heen kijken. Ze worden namelijk stuk voor stuk actief onderzocht.
Melanie Challenger is literatuurwetenschapper en dichter. Zij publiceert over klimaat en duurzaamheid. Een eerder boek van haar ging over het uitsterven van soorten. Het dier in ons is haar eerste boek in het Nederlands.