Vanaf vandaag is Het leven van de geest van Hannah Arendt beschikbaar. Het leven van de geest is het laatste hoofdwerk van Hannah Arendt. In dit boek ontvouwt ze haar ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest.
Hannah Arendt onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Tot haar dood bleef ze aan dit opus werken. Van het laatste deel, dat onvoltooid is gebleven, is hier het concept opgenomen. Dit is internationaal gezien de eerste editie die al het materiaal in één band samenbrengt: een filosofische sensatie van de eerste orde.
De wereld waarin mensen geboren worden, bevat vele dingen: natuurlijke en artificiële, levende en dode, vergankelijke en altijddurende. Alle hebben ze gemeen dat ze verschijnen en dus voorbestemd zijn om gezien, gehoord, aangeraakt, geproefd en geroken te worden, om waargenomen te worden door zinnelijke wezens, begiftigd met de geëigende zintuigen. Niets zou kunnen verschijnen, het woord “verschijnsel” zou geen zin hebben, als er geen wezens zouden bestaan voor wie iets verschijnt – levende wezens, in staat om, terugdeinzend of verlangend, goedkeurend of afkeurend, verwijtend of prijzend te erkennen, te herkennen en te reageren op wat er niet eenvoudigweg is, maar aan hen verschijnt en bestemd is voor hun waarneming.
Hannah Arendt (1906-1975) was een van de belangrijkste politieke denkers van de twintigste eeuw. Vóór de Tweede Wereldoorlog studeerde ze filosofie bij Martin Heidegger en Karl Jaspers en raakte ze bevriend met onder anderen Hans Jonas en Walter Benjamin. In 1941 vluchtte zij naar de Verenigde Staten, waar zij aan verschillende universiteiten doceerde. Haar belangrijkste werk ‘Het leven van de geest’ is voor het eerst in één band uitgegeven in 2021. Daarnaast schreef ze een groot aantal studies, waaronder De banaliteit van het kwaad en Over revolutie.
__
Wil je wekelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!