Vanaf vandaag is Het rechtvaardigheidsgevoel van Jonathan Haidt beschikbaar in de (online) boekhandel! Dit invloedrijke, nu al klassieke boek is voor het eerst in het Nederlands vertaald.
Waarom zijn conservatieve en progressieve mensen het zo oneens over politiek en religie? Volgens sociaal psycholoog Jonathan Haidt ligt dit aan de manier waarop het brein werkt. Conservatieven en progressieven vinden instinctief verschillende waarden belangrijk. Deze waarden verbinden ons met een gemeenschap, maar verblinden ons tegelijk voor het standpunt van de ander. Volgens Haidt is kennis van dit proces het begin om dichter bij elkaar te komen.
Psychologen schrijven al honderd jaar lang over de behoefte van mensen om een goed beeld van zichzelf te hebben. Maar Mark Leary, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van zelfbewustzijn, merkte op dat het evolutionair gezien niet logisch is dat we zo’n enorme behoefte hebben aan een gevoel van eigenwaarde. Gedurende miljoenen jaren was het voortbestaan van onze voorouders namelijk afhankelijk van hun vermogen om te worden opgenomen in en vertrouwd te worden door kleine groepen.
Als er een innerlijke behoefte is, dan zou dat juist de behoefte moeten zijn om anderen zover te krijgen dat ze waardering hebben voor ons. Op basis van zijn evaluatie van het onderzoek suggereerde Leary dat ons gevoel van eigenwaarde meer een soort interne maatstaf is, een ‘sociometer’ die voortdurend onze waarde als relatiepartner meet. Telkens wanneer de naald van de sociometer terugvalt, gaat er een alarm af en verandert dat ons gedrag.
Jonathan Haidt is sociaal en cultureel psycholoog. Hij schreef eerder The Happiness Hypothesis en werkt aan een boek over de psychologie van het kapitalisme. Het rechtvaardigheidsgevoel is zijn eerste boek dat in het Nederlands is vertaald.