Ik weet niet wat ik zeggen moet is nu beschikbaar

Ik weet niet wat ik zeggen moet… van Mariska Overman en Rob Bruntink is nu beschikbaar in de (online) boekhandel!

‘Ik had gewild dat dit boek er vorig jaar al was, toen ik mijn vader Max verloor.’ Natascha van Weezel, schrijver/journalist

Of bestel het e-book

Over het boek

Ervaringen met dood, verlies en rouw roepen al snel ongemak op. Als een collega ernstig ziek is, een vader op de school van je kind is overleden, of als je hebt vernomen dat die vriendin van vroeger niet lang meer te leven heeft…

Ik weet niet wat ik zeggen moet… helpt je op weg om het gesprek toch aan te gaan of een troostende schouder te bieden. Dit boek biedt praktische tips en slimme handvatten om er op het cruciale moment voor de ander te zijn. Daarnaast geeft het ook handreikingen hoe je met je eigen partner of ouders over de laatste levensfase kan praten.

Lees alvast een fragment

Overlijdens roepen emoties op. Het gaat dan niet alleen om verdriet, maar het kan onder andere ook om boosheid, verslagenheid of opluchting gaan. Het is belangrijk om die gevoelens te erkennen: ze zijn er, punt. Wat je altijd kunt zeggen, zijn woorden als: ‘Dit moet moeilijk voor je zijn.’ Of: ‘Het spijt me dat je dit moet meemaken.’ Soms verontschuldigen rouwende mensen zich voor hun emoties, alsof ze jou daarmee tot last zijn. Dat hoeven ze uiteraard niet te doen. Blijf gerust herhalen dat die emoties er mogen zijn. Daarmee help je hen. Ga ook niet proberen emoties te sussen of ‘weg te troosten’, door dingen te zeggen als ‘Stil maar’, ‘Niet huilen’ of ‘Sst, rustig maar’. Ook met een goedbedoeld ‘Het komt wel goed’, bagatelliseer je het gevoel, alsof die gevoelens die er nu zijn, niet goed zijn.

Over de auteurs

Mariska Overman en Rob Bruntink zijn de initiatiefnemers van Bureau MORBidee, dat als missie heeft de dood bespreekbaar te maken. Mariska Overman is van oorsprong docente levensbeschouwing en filosofie. Rob Bruntink is journalist en auteur met specialisaties palliatieve zorg en uitvaartzorg.

Wil je wekelijks nieuws ontvangen over boeken, winacties en evenementen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!