Jubileum-editie ‘Flow’

Iedereen heeft weleens in een flow gezeten: we zijn alert, ervaren een gevoel van diep geluk, worden creatief en we hebben de touwtjes in handen. Mihaly Csikszentmihalyi deed hier grensverleggend onderzoek naar. Het boek is nu beschikbaar in de (online) boekhandel.

Of bestel het e-book

Over het boek Flow

De psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi deed grensverleggend onderzoek naar flow: wat maakt een ervaring bevredigend en wat gebeurt er als we opgaan in het moment. De eerste verschijning van het boek (1990) was een mijlpaal in het denken over de kwaliteit van onze ervaring. Sindsdien zweren topsporters, muzikanten en professionals wereldwijd bij deze methode. Door dit boek leren ze hun bewustzijn kennen, ontdekken ze wat waar geluk inhoudt en verbeteren ze de kwaliteit van hun prestaties en leven.

Over de auteur

Mihaly Csikszentmihalyi (1934) is een Hongaars-Amerikaanse psycholoog. Hij ontwikkelde het concept flow en was hoofd van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Chicago.

Lees alvast een eerste fragment

Aristoteles kwam 2300 jaar geleden tot de conclusie dat de mens bovenal streeft naar geluk. Van alle doelen in ons leven, zoals gezondheid, schoonheid, rijkdom of macht, verwachten we dat ze ons gelukkig maken, maar het geluk zelf is een doel op zich. Sinds Aristoteles is er veel veranderd. Onze kennis van het heelal en de atomen is groter dan we ooit hadden kunnen dromen. Vergeleken bij de machtige moderne mens waren de Griekse goden hulpeloze kinderen. Toch is er wat het geluk betreft in de tussenliggende eeuwen weinig veranderd. We begrijpen weinig méér van het geluk dan Aristoteles, en onze greep op deze zalige omstandigheid is in feite helemaal niet steviger geworden.