Kan lego denken van Tjeerd van de Laar

Kan lego denken van Tjeerd van de Laar is nu beschikbaar in de (online) boekhandel!

Over het boek

Tjeerd van de Laar biedt met Kan lego denken? een vermakelijke introductie tot de filosofische denkwijze. Onder ogenschijnlijk triviale vragen als ‘Kan lego wel of niet denken?’ liggen diepe gronden verborgen. In dit met humor en vaart geschreven boek leren we over de vrije wil, de grenzen van onze kennis en het eten van dieren.

Filosofie blijkt niet iets voor suffe oude mensen met baarden, maar een middel dat ieder gesprek kan veranderen in het leukste gesprek ooit.

Of bestel het e-book

Lees alvast een fragment

Volwassenen die over een wieg heen hangen of tegen een voorbijkruipende peuter praten, zeggen nooit dingen als ‘Het is niet goed gesteld met het democratisch draagvlak voor de Europese Unie’, maar brabbelen maar wat aan: ‘Ja, dat is tante Hannie, hè?’ (peuter kijkt naar Hannie), ‘Kiekeboe!’ (zegt Hannie), ‘Ja, en dit is papa, PAPA!’ (kind kijkt naar papa), en zo voort en zo verder.

Superhandig dat die volwassenen dat zo doen, want zo kan het kind makkelijk aanhaken en de taal leren. Wat ouders echter niet doen voordat ze hun kind taal leren, is vragen of het kind eigenlijk wel taal wíl leren. Om dit laatste in te zien is het handig om eens wat beter te kijken naar de relatie tussen taal en denken. Volgens mij zijn er goede redenen om aan te nemen dat taal van invloed is op de manier waarop we denken.

Als ik aan mijn leerlingen vraag hoe het is om te denken, zeggen ze vaak dat het lijkt op een soort ‘praten in je hoofd’. Nu heb ik zelf de indruk dat mensen op allerlei manieren kunnen denken (bijvoorbeeld in beelden) en dat denken ook onbewust kan plaatsvinden, maar het ‘praten in je hoofd’-verhaal van mijn leerlingen herken ik zeker ook. En praten doe je met woorden en zinnen, kortom met de taal die je geleerd hebt van je ouders en de andere volwassenen in je omgeving toen je nog heel jong was.

Over de auteur

Tjeerd van de Laar (Tilburg, 1979) is filosofiedocent en publiceerde eerder samen met Sander Voerman het boek ‘Vrije wil’.

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!