Nieuw: Apocalypsofie

Apocalypsofie van Lisa Doeland is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel! Een verhelderend perspectief op onze ecologische crisis en hoe we ermee kunnen omgaan.

Over het boekApocalypsofie - Lisa Doeland

Leven gaat onvermijdelijk gepaard met verlies, met verval en met afval – wie leeft maakt vuile handen en laat een ecologische voetafdruk achter. Toch dromen we liever van recycling zonder restjes binnen een circulaire economie, van een wereld waarin alles zich laat opruimen en oplossen. Lisa Doeland confronteert ons met het illusoire karakter van deze ‘Groene droom’. Apocalypsofie stelt niet gerust, maar biedt wel handvatten voor leven in tijden van uitsterving. Waar het op aankomt, is jezelf steeds de vraag stellen hoe je dat zo goed mogelijk kunt doen. Filosoferen is leren om te sterven, stelden onder andere Socrates en Montaigne. In tijden van ecologische catastrofe moeten we echter niet alleen met onze sterfelijkheid om leren gaan, maar ook met onze ‘uitsterfelijkheid’. Hoe kan de filosofie ons leren om uit te sterven?

‘Wat als er niemand meer over is om überhaupt nog de vraag te stellen naar het goede, het ware, en het schone?’

 

Lees een fragment

Maar hoe houd je vast aan die wetenschap binnen een cultuur die je blijft opdringen dat de bomen tot in de hemel groeien – en dat we die bomen in de tussentijd gerust kunnen kappen, zolang we daar dan maar weer nieuwe bomen planten, waarmee dan weer onze vliegreizen worden ‘gecompenseerd’? Hoe blijf je reëel tegenover de hardnekkige overtuiging dat wij mensen supervindingrijk zijn en dat we met onze technische foefjes (geo-engineering, co2-opslag, et cetera) de onfortuinlijke restjes en bijeffecten wel weggewerkt krijgen? Dat is dan weer niet zo eenvoudig, want de teneur is zoals steeds dat we vooral vooruit moeten kijken, oplossingen bedenken, en dat al dat doemdenken ons alleen maar in de weg zit. Voor je het weet gaan mensen bovendien twijfelen aan je geestelijke gezondheid.

 

Over de auteur

Lisa Doeland is filosoof. Ze werkt aan de Radboud Universiteit en de UvA en doet promotieonderzoek naar afval. Samen met Naomi Jacobs en Elize de Mul schreef ze Onszelf voorbij: Kijken naar wat we liever niet zien (2018). Haar essays verschenen onder meer in De Groene AmsterdammerWijsgerig Perspectief en de Nederlandse Boekengids.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!