Nieuw: Bewustzijnscultuur

Vanaf vandaag is Bewustzijnscultuur van Thomas Metzinger beschikbaar in de (online) boekhandel! Spiritualiteit, intellectuele integriteit en de planetaire crisis.

Over het boek

In Bewustzijnscultuur zoekt Thomas Metzinger naar een ethiek voor onze huidige tijd van crises. Hij doet een krachtig pleidooi voor een radicaal nieuwe bewustzijnscultuur, geworteld in eerlijkheid, compassie en creativiteit. Het traditionele model van onverzadigbare economische groei, gedreven door hebzucht, jaloezie en dominantie, is onhoudbaar gebleken en leidt ons rechtstreeks naar een mondiale catastrofe. We staan voor de uitdaging om onszelf opnieuw uit te vinden, om een duurzame toekomst te waarborgen voor zowel onszelf als voor de generaties die nog komen.

‘Thomas Metzinger is de beste onder de neurofilosofen. Hij heeft grote, gedurfde ideeën over wat we nu moeten doen.’

– Daniel C. Dennett

Lees alvast een fragment

Religie maximaliseert emotionele winst. Ze bestendigt het gevoel van eigenwaarde, schenkt de mens troost, gemeenschappelijke ervaringen, geborgenheid en positieve gevoelens. De spirituele praktijk zoekt naar directe ervaring. Religie offert de eigen redelijkheid op aan de emotionele coherentie van het Ik-model. Spiritualiteit lost daarentegen het fenomenale Ik op, want ze probeert het eerste-persoon-enkelvoud- perspectief op te heffen. Religie is op grond van haar basisstructuur dogmatisch en om die reden intellectueel onoprecht.

Spirituele mensen zullen daarentegen altijd openstaan voor rationele argumenten, omdat er geen reden voor hen is om zich daarvan af te sluiten. Religies organiseren zich en willen mensen bekeren. Spiritualiteit wordt eerder gekenmerkt door stilte en is een radicaal individuele aangelegenheid.

Over de auteur

Thomas Metzinger is hoogleraar filosofie verbonden aan de Universität Mainz. Hij geldt als één van de meest gerenommeerde internationale experts op het gebied van bewustzijnsfilosofie en cognitieve wetenschap. Verder maakt hij deel uit van een team van experts bij de Europese Commissie over de ethische gevolgen en implicaties van kunstmatige intelligentie.