Nieuw: Creativiteit van Mihaly Csikszentmihalyi

Creativiteit van Mihaly Csikszentmihalyi – de auteur van Flow – is nu beschikbaar! Wanneer we creatief zijn, vergeten we onszelf en raken we in een flow. Maar hoe is die creatieve flow te bereiken? De legendarische psycholoog Csikszentmihalyi toont in dit boek aan dat het ten diepste gaat over de momenten die ons gelukkig maken en laten zien dat ons leven de moeite waard is.


Of bestel het e-book.

Over het boek

De legendarische psycholoog Csikszentmihalyi baseerde dit boek ‘Creativiteit op dertig jaar onderzoek en honderden interviews met uitzonderlijke personen, van biologen tot natuurkundigen, van politici tot kunstenaars. Creativiteit kun je leren, en met dit boek kan iedereen zijn creatieve potentieel aanspreken. Wanneer we creatief zijn, vergeten we onszelf en raken we in een flow. Creativiteit gaat ten diepste over de momenten die het leven het leven waard maken.

Lees alvast een fragment

Wat geeft een creatief leven vorm?

Wij zijn eraan gewend om het leven te zien als iets dat van tevoren vaststaat. Ook vóór het ontstaan van de moderne psychoanalyse geloofde men dat het volwassen leven in sterke mate bepaald wordt door de ervaringen die men als kind en puber heeft: ‘Zoals de tak buigt, groeit de boom.’ ‘Het kind is de vader van de man.’ Zeker na Freud is het nog meer een gemeenplaats geworden om te veronderstellen dat onze psychische problemen het gevolg zijn van een onopgelost jeugdprobleem. En dus zoeken wij de oorzaken van het heden in het verleden. Wat voor een groot deel terecht is.
Maar wanneer we de levens van deze creatieve mensen nader beschouwen, ontdekken we dat er nog meer mogelijkheden zijn. Als de toekomst inderdaad bepaald wordt door het verleden, zouden we in de interviews duidelijke patronen moeten zien. Maar het is nu juist de verscheidenheid van deze levens die ons steeds weer verbaast. Sommige respondenten waren vroegrijp, je zou ze haast wonderkinderen noemen, en andere hadden een volkomen normale jeugd. Sommige respondenten hadden een moeilijke jeugd. Ze verloren hun ouders of gingen gebukt onder een of andere moeilijke situatie. Er waren ook respondenten die uit een liefdevol nest kwamen en een gelukkige jeugd hadden. Sommige hadden een volkomen normale jeugd. Andere werden door leerkrachten gesteund of juist genegeerd, en weer andere hadden slechte ervaringen met docenten. In enkele gevallen wisten ze al op jonge leeftijd wat ze later wilden gaan doen, in andere veranderden ze steeds van gedachten. Sommige kregen pas laat erkenning, andere al heel snel.

Over de auteur

Mihaly Csikszentmihalyi (1934) is een Hongaars-Amerikaanse psycholoog. Hij ontwikkelde het concept flow en was hoofd van de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Chicago.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!