Nieuw: Dan nog

Gebeden. Vanaf vandaag is Dan nog van Huub Oosterhuis beschikbaar in de (online) boekhandel!

Dan nog van Huub OosterhuisOver het boek Dan nog

Huub Oosterhuis schreef in zijn leven talloze gebeden die door veel mensen gebruikt worden op belangrijke momenten in het leven zoals de geboorte van een kind, een huwelijk, bij begrafenissen, of gewoonweg op momenten van ultiem geluk of tegenslag.

Deze handzame bundel bevat de mooiste en meest doorleefde gebeden van Oosterhuis. Het zijn teksten die nog jaren gelezen en uitgesproken zullen worden.

Lees hier een fragment uit het boek.

 

Over de auteur

Huub Oosterhuis (1933-2023) schreef dichtbundels, essays, liederen en leerdichten.

Oosterhuis debuteerde in 1961 met de bundel Uittocht en kreeg landelijke bekendheid als hij bij de uitvaartdienst van Prins Claus een persoonlijke overweging houdt.
Oosterhuis was oprichter van De Populier – voorganger van De Balie – en De Rode Hoed en initiatiefnemer van De Nieuwe Liefde, een huis voor debat, bezinning en poëzie dat in februari 2011 haar deuren opende aan de Da Costakade in Amsterdam.

Oosterhuis was redacteur van het Nieuwe Liefde Magazine (voorheen Roodkoper), ontving in 2002 een ere-doctoraat van de Vrije Universiteit voor zijn liturgische teksten en initieerde in 1993 de VSB Poëzieprijs. Voor meer informatie: www.huuboosterhuis.nl en www.denieuweliefde.com.

 

Lees hier een fragment uit de inleiding

Is God onzegbaar, onuitsprekelijk? Er is veel religieuze geheimtaal en godsdienstig jargon dat die indruk wekt. God is een mysterie – áls hij bestaat, dan aan gene zijde van alle talen. Woorden schieten tekort om zijn diepte te peilen – je kunt het niet zeggen, zwijgen is beter. Mystieke dichters van alle wereldgodsdiensten hebben ons dat geleerd. Het lijkt me zuiver gevoeld en gedacht: als God bestaat, is hij groter dan het bereik van onze taal – en groter dan ons hart. En toch is er veel over God te zeggen. Wie de Bijbel voor zijn of haar denken over God tot uitgangspunt neemt, hoeft niet om woorden verlegen te zitten. In de Bijbelse verhalen en liederen is God groter dan mensentaal en mensenhart. Maar wie hij is en niet is, hoe hij God is en hoe en waar je hem op het spoor komt, dat wordt in dat boek luidkeels en openlijk uitgesproken, en alle maatschappelijke, politieke gevolgen daarvan worden duidelijk gearticuleerd. In beelden en gelijkenissen. Niet in definities. Definities sluiten elkaar uit, beelden en gelijkenissen omarmen elkaar. In de beeldspraak van de psalmen wordt God in één adem licht en rots genoemd – hij is zo wijd en zwaarwegend en licht als licht, hij is zo standvastig, zo trouw als een rots. Op dezelfde ‘poëtische wijze’ spreken de Bijbelse verhalen over God als vriend en vader, over zijn handen en zijn schoot en zijn aangezicht.

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!