Nieuw: De betutteling van de Amerikaanse geest

Het boek De betutteling van de Amerikaanse geest van Jonathan Haidt en Greg Lukainoff is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Het boek vertelt over wat de cultuur van safe spaces aan Amerikaanse universiteiten doet met de geest van studenten.


Of bestel het e-book.

Over het boek

De betutteling van de Amerikaanse geest laat zien wat de cultuur van safe spaces aan Amerikaanse universiteiten doet met de geest van studenten. Het sterk doorvoeren van politieke correctheid brengt ons vermogen kritisch na te denken in gevaar. Volgens Haidt en Lukianoff zijn deze universiteiten exemplarisch voor het maatschappelijke debat. Veel dingen mogen niet meer gezegd worden en gaan ondergronds. Het boek analyseert de bedoelingen en ideeën achter deze trend en laat onderbouwd zien wat de effecten hiervan zijn.

Lees alvast een fragment

Het verhaal dat we in dit boek vertellen is niet eenvoudig. En hoewel er in ons boek enkele helden zijn, zijn er geen duidelijke slechteriken of schurken. Het is eerder een sociaalwetenschappelijke detective waarin de ‘misdaad’ het gevolg is van het samenkomen van een aantal sociale trends en maatschappelijke krachten. Rond 2013 en 2014 vonden er enkele verrassende gebeurtenissen plaats op een aantal universiteiten. Tussen 2015 en 2017 nam de frequentie daarvan toe en werd wat er gebeurde steeds vreemder. Deel I van dit boek zet de toon. We reiken je daarin de tools aan die je nodig hebt om de nieuwe ‘veiligheidscultuur’ die sinds 2013 op veel universiteiten is ontstaan, te begrijpen. Die tools omvatten het leren herkennen van de drie Grote Onwaarheden. Ook zullen we enkele van de belangrijkste concepten van de cognitieve gedragstherapie uitleggen.

Over de auteur

Jonathan Haidt is sociaal en cultureel psycholoog. Hij schreef eerder The Happiness Hypothesis en werkt aan een boek over de psychologie van het kapitalisme. Het rechtvaardigheidsgevoel is zijn eerste boek dat in het Nederlands is vertaald.