Nieuw: De grote samenhang van Mary en Gary Ferguson

De grote samenhang van Mary en Gary Ferguson is vanaf vandaag beschikbaar in de boekhandel. Het is een hoopvol boek over de verbintenis tussen mens en natuur. Wetenschappelijk onderbouwd, vol bijzondere inzichten en prachtige verhalen.


Of bestel het e-book.

Over het boek

We zijn als mensheid losgeraakt van de natuur. Om de klimaatcrisis af te wenden moeten wij de verbinding tussen de natuur en ons eigen fysieke en mentale welzijn herstellen. Mary Clare en Gary Ferguson vragen aandacht voor de intelligentie van de natuur – zowel binnen in als buiten onszelf. Ze komen tot een fundamenteel inzicht: we staan niet los van de natuurlijke wereld.

Bovendien zijn er sterke parallellen tussen de ecologie van de natuur en die van de samenleving. Als we de band met de natuur herstellen, leven we meer vanuit aandacht, ontwikkelen we wijsheid en ontdekken we onze plek in het grotere geheel.

Lees alvast een fragment

‘Op dit moment is het op aarde tijd om enkele fundamentele vragen te stellen: Wie ben je werkelijk? Welke relaties ondersteunen je en helpen je meer over jezelf te weten te komen – die zonder welke je gewoonweg niet zou bestaan? En even belangrijk: Wat staat er in de weg voor je natuurlijke, sterk ontwikkelde neiging je te bekommeren om die relaties? We begrijpen dat dit soort vragen in eerste instantie misschien wel te ik-gericht lijken, weer zo’n partijtje navelstaren. Maar wees gerust: de deuren die toegang geven tot de waarheid die je in je hebt zijn dezelfde als die je weer naar buiten zullen brengen, weer terug de wereld in, terwijl je dan beter in staat bent om datgene te herkennen en te ondersteunen wat ons allemaal in stand houdt. Het stellen van vragen – het onderzoeken van de sociale aspecten van je dagelijkse ervaringen – is de beste manier om ervoor te zorgen dat je angstige impulsen om in actie te komen of je terug te trekken je goede, oprechte intenties niet dwarsbomen.’

Over de auteurs

Mary Clare is hoogleraar psychologie en onderwijs. Gary Ferguson is natuurschrijver en auteur van De acht grote lessen van de natuur. Beiden verdiepen zij zich al dertig jaar in de sociale en natuurlijke ecologieën van de wereld. De grote samenhang is het eerste boek waarin zij hun krachten bundelen.