Nieuw: De kist

De kist is vanaf vandaag beschikbaar in de boekhandel. In het boek zijn mooie verhalen van bekende Nederlanders, over onderwerpen rondom de dood en het hiernamaals gebundeld.

Of bestel het e-book

Over het boek

In het boek De kist verzamelt journalist Rob Bruntink de meest prachtige en inspirerende uitspraken uit het gelijknamige televisieprogramma. Al meer dan tien jaar gaat presentator Kefah Allush in zijn Fiat 500 op bezoek bij bekende Nederlanders. Hij gaat met hen in gesprek over leven en dood. Ze spreken over onderwerpen als verlies, rouw, sterfelijkheid, euthanasie, dementie, zelfdoding, afscheid nemen en het leven na de dood. Bijna en passant worden daardoor waardevolle levenswijsheden en inzichten gedeeld.

Met uitspraken van Bibian Mentel, Kluun, Toprak Yalçiner, Ellen ten Damme, Carola Schouten, Maarten van der Weijden, Katja Schuurman, Ronald Giphart, René Gude en vele anderen.

Lees alvast een fragment

‘Ik kwam pas voor het eerst met de dood in aanraking toen Armand, de bekende protestzanger, was overleden. Wij hadden met The Kik een plaat met hem gemaakt. Net na die plaat kwam hij te overlijden. We hebben toen een concert gegeven in De Effenaar, in Eindhoven, een soort eerbetoon aan hem. Zijn laatste wens was om in een kist op het podium opgebaard te worden. We hadden toen al zo’n twintig keer met hem op de bühne gestaan, levend, maar bij de laatste show was hij dus dood. Wij stonden eromheen al die nummers te spelen. Dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Armand had mij van kinds af aan geïnspireerd, hij was een soort idool van me, we hadden geruime tijd intens met hem samengewerkt. Als dan zo iemand er opeens niet meer is… Ik zag hem liggen in de kist. Het was Armand ook gewoon niet meer. Hij was weg. Hij was natuurlijk altijd erg herkenbaar, met zijn lange rode haar, zijn herkenbare gezicht, onwijze uitstraling en die opvallende kleding enzo, en dan kijk je in die kist, het ziet er in principe hetzelfde uit, met het rode haar, die kleding en dat gezicht, maar het had totaal niets meer te maken met wat-ie was. Dat vond ik heel speciaal. Als iemands ziel eruit is, dat je dat ook ziet. Je mist iets. Dat vond ik erg indrukwekkend. Wij, de jongens van de band en de beste vriend van Armand, hebben hem uit de Effenaar gedragen, richting de rouwwagen. Hij was vedertjelicht. Hij woog nog maar 40 kilo. Ik moest echt keihard janken.’

Fragment als verteld door Dave von Raven

Over de auteur

Rob Bruntink (1967) is freelance journalist, hoofdredacteur van Pallium en schrijver van diverse boeken, onder andere over palliatieve zorg.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!