Nieuw: De kracht van vriendelijkheid

Vanaf vandaag is De kracht van vriendelijkheid van Claudia Hammond beschikbaar in de (online) boekhandel!

Het boek is als e-book beschikbaar

Over het boek

In een tijd van wereldwijde uitdagingen zoals polarisatie, oorlogen, crises, klimaatverandering en pandemieën, roept Claudia Hammond op tot meer zachtaardigheid. Ze deelt zeven inspirerende lessen en illustreert hoe we zelf vriendelijker kunnen worden en wat de positieve effecten daarvan zijn. De kracht van vriendelijkheid benadrukt het belang van vriendelijk zijn voor onszelf, anderen en de wereld. Gebaseerd op het grootste wetenschappelijke onderzoek naar vriendelijkheid aan de University of Sussex, fungeert het als een kompas voor een vriendelijker leven in een tijd waarin samenwerking en compassie urgenter zijn dan ooit.

Lees alvast een fragment 

Vóór de komst van sociale media was het sturen van een kaartje of even de tijd te nemen om te bellen de enige manier om een vriend of collega een ‘fijne verjaardag’ te wensen. Dankzij de nieuwe technologie verstuur je nu snel en gemakkelijk een berichtje, een e-card of een verjaardags-gif’je. Het resultaat: nog meer goede wensen op de grote dag. Is de vijver van vriendelijkheid daarmee groter geworden?

In sommige gevallen is een vriendelijk gebaar dat vroeger 3D was, nu 2D. Het actuele en persoonlijke wordt vervangen door het virtuele. Het gebruiksgemak van sociale media heeft de vijver van vriendelijkheid zeker vergroot, maar je zou ook kunnen stellen dat het een nogal ondiep bassin is – meer een peuterbad dan een diep meer. Je zou kunnen zeggen dat als het ‘de gedachte is die telt’, de planning en inspanningen die nodig zijn voor het kopen, schrijven en fysiek posten van een verjaardagskaart meer waarde hebben dan even snel ‘gefeliciteerd’ typen op je telefoon.

In die zin heeft veel van de vriendelijkheid die we op sociale media aantreffen, dezelfde relatie met vriendelijkheid uit de echte wereld als het zogenaamde ‘clicktivisme’ met traditioneel activisme.

Over de auteur

Claudia Hammond (1971) is psychologe, universitair docent aan Boston University in Londen en presenteert het populaire radioprogramma All in the Mind op BBC4. Ze schreef de bestseller De kracht van geld en Supersnel slowmotion, waarvoor ze de prestigieuze British Psychological Societyprijs kreeg voor het beste populairwetenschappelijke boek. In 2020 verscheen Rust bij Atlas Contact.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!