Nieuw: De Patriarchen

De Patriarchen van Angela Saini is nu beschikbaar in de (online) boekhandel! De oorsprong van ongelijkheid.

 

Voor fans van Sapiens en The Dawn of Everything: een baanbrekende verkenning van genderonderdrukking – de oorsprong, de geschiedenis, onze pogingen om het te begrijpen en onze inspanningen om het te bestrijden

Dit gedurfde en radicale boek onderzoekt de wortels van het patriarchaat, de maatschappijvorm waarin mannen de macht hebben, en onthult een complexe geschiedenis waarin mannelijke dominantie voor het eerst in samenlevingen werd ingebed en zich over de hele wereld verspreidde van de prehistorie tot het heden.

 

Lees alvast een fragment

Dat is de macht die het verleden over ons heeft. Waarom wendden wij, eenentwintigste-eeuwers, ons tot een figuur uit de antieke geschiedenis voor geruststelling over ons vermogen de wereld te veranderen? Wat biedt Kali ons dat we niet in onszelf kunnen vinden? De filosoof Kwame Anthony Appiah stelde ooit een verwante vraag, namelijk waarom sommigen het nodig lijken te hebben eerst te geloven in een verleden met meer gelijkheid voordat ze zich een meer egalitaire toekomst kunnen voorstellen. Historici, wetenschappers van allerlei disciplines, antropologen, archeologen en feministen waren allemaal gefascineerd door deze vraag. Ook ik, een wetenschapsjournalist die schrijft over racisme en seksisme, denk hier veel over na. We willen weten hoe het komt dat onze samenlevingen zijn opgebouwd zoals ze zijn – en dus hoe onze samenlevingen er eerder uitzagen. Ik vraag me ook af of we, wanneer we naar Kali kijken, misschien spelen met de mogelijkheid dat er een tijd was dat mannen niet de dienst uitmaakten, een verloren wereld waarin vrouwelijkheid en mannelijkheid niet de huidige betekenissen hadden.

Dat verlangen naar een historisch precedent wijst trouwens op nog iets anders. Er schemert in door dat onze levens soms zo  hopeloos aandoen. Het woord dat we gebruiken om de onderdrukking van vrouwen te beschrijven – het ‘patriarchaat’ – is zo vreselijk log en monolithisch geworden. Het omvat alle manieren waarop meisjes en vrouwen op aarde worden misbruikt, uitgebuit en onrechtvaardig behandeld, van huiselijk geweld en verkrachting tot dubbele morele standaarden en de
loonkloof tussen mannen en vrouwen


Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!