Nieuw: De verworpenen van de aarde

Een boek over kolonialisme en racisme. Vanaf vandaag is De verworpenen van de aarde van Frantz Fanon beschikbaar in de (online) boekhandel!

Over het boek

In 1961 werd Frantz Fanons Les damnés de la terre voor het eerst gepubliceerd. Het boek behoudt zijn relevantie vanwege voortdurende uitdagingen op het gebied van kolonialisme, racisme en ongelijkheid. Fanon biedt scherp inzicht in de situatie van gekoloniseerde volkeren, belicht de rol van geweld binnen de context van dekolonisatie en pleit voor de deconstructie van opgelegde koloniale identiteiten. De verworpenen van de aarde, met een voorwoord van Jean-Paul Sartre, dient als een inspiratiebron voor degenen die streven naar een rechtvaardigere wereld en nadenken over de complexiteit van de koloniale strijd.

Over de auteur

frantz fanon (1925-1961) was een Frans-Martinikaanse filosoof, psychiater en revolutionair. Zijn werk heeft wereldwijd intellectuelen en activisten geïnspireerd in hun streven naar sociale rechtvaardigheid en bevrijding. Zijn diepgaande analyses hebben een blijvende impact op het denken over kolonialisme, racisme en emancipatie.

Lees hier een fragment uit het boek

Nationale bevrijding, nationale wedergeboorte, teruggave van de natie aan het volk, commonwealth: welke rubrieken ook gebruikt worden of welke nieuwe formules ingevoerd, de dekolonisatie is altijd een gewelddadig fenomeen. Op welk niveau men haar ook bestudeert – de verhoudingen tussen individuen, de nieuwe namen van sportclubs, de menselijke samenstelling van cocktailparty’s, van de politie, van de raden van bestuur van nationale of private banken – de dekolonisatie is heel eenvoudig de vervanging van één ‘soort’ mensen door een andere ‘soort’ mensen. Zonder overgang is er een totale, volledige, absolute substitutie. We zouden natuurlijk ook het plotse ontstaan van een nieuwe natie, de vestiging van een nieuwe staat, zijn diplomatieke relaties, zijn politieke en economische oriëntatie kunnen laten zien. Maar we hebben er juist voor gekozen om het te hebben over het soort tabula rasa dat elke dekolonisatie bij aanvang tekent. Haar cruciale belang bestaat erin dat ze vanaf de eerste dag de minimumeis van de gekoloniseerde vormt. Het bewijs voor succes ligt feitelijk in een volledig veranderd sociaal landschap. Het buitengewone belang van deze verandering is dat ze gewild, verlangd, geëist wordt. De noodzaak van deze verandering bestaat in ruwe toestand, heftig en dwingend, in het bewustzijn en het leven van de gekoloniseerde mannen en vrouwen. Maar het perspectief van deze verandering wordt ook beleefd, in de vorm van een angstaanjagende toekomst, in het bewustzijn van een ander ‘soort’ mannen en vrouwen, de kolonisten.

of bestel het e-book

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!