Nieuw: De wereld als inzet

Vanaf vandaag is De wereld als inzet van Dirk de Schutter beschikbaar in de (online) boekhandel!

Het boek is als e-book beschikbaar.

Over het boek

In een tijd van maatschappelijke crisis en democratisch verval, rijst de vraag wat ons als mensheid verbindt. Hoe kunnen we de vrijheid van meningsuiting beschermen en het respect voor de feitelijke waarheid behouden? Hoe bestrijden we absurde complottheorieën? In welke ervaringen komt een ontmoeting met de medemens tot stand? Geïnspireerd door Hannah Arendt, die in het hart van de politiek niet de mens, maar de wereld plaatst, biedt Dirk De Schutter in de essaybundel De wereld als inzet een nieuwe formulering voor onze samenleving. Gebaseerd op vrijheid, vriendschap en het feit dat er altijd al een ‘wij’ is.

Lees alvast een fragment 

Wat is het dat wij, mensen, gemeen hebben? Wat is het dat ons met elkaar verbindt? Eeuwenlang heeft de filosofie het antwoord op die vraag in het innerlijk van de mens gezocht. Wat mensen gemeen hebben, is het vermogen om te denken, door de Griekse filosofen aangeduid met het woord nous, of rationaliteit, het vermogen om te redeneren, reri in het Latijn. In de
achttiende eeuw werd onder meer door Jean-Jacques Rousseau het accent naar het gevoelsleven verlegd: wat mensen gemeen hebben, is het medelijden, de aangeboren afkeer om een medemens te zien lijden. Hoe we ook over die antwoorden mogen oordelen, vaststaat dat geen van beide oog heeft voor de wereld, voor het onloochenbare feit dat wij, mensen, een wereld delen, dat het menselijk leven zich in de wereld voltrekt of dat mens-zijn betekent: in-de-wereld-zij.

Over de auteur 

Dirk De Schutter (1954) studeerde literatuurwetenschappen en wijsbegeerte aan de KULeuven en aan de Georgetown University in Washington D.C. Hij promoveerde in 1986 tot doctor in de wijsbegeerte met een proefschrift over Martin Heidegger, en is verbonden aan de HUBrussel en de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij vertaalde werk van Jacques Derrida en Hannah Arendt en publiceert over 19de- en 20ste-eeuwse wijsbegeerte en literatuur.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!