Nieuw: De wetenschap van dromen

Het boek De wetenschap van dromen van Guillaume Jacquemont is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandels!


Of bestel het e-book.

Over het boek

Elke nacht dromen we urenlang. Van die dromen onthouden we maar een uiterst klein deel. Toch nemen we deze fantastische en soms angstaanjagende ervaringen mee naar ons dagelijkse leven. Recent psychologisch en neurowetenschappelijk onderzoek heeft de inzichten over dromen ingrijpend gewijzigd: we kunnen veel over onszelf te weten komen als we onze dromen weten te decoderen.

De wetenschap van dromen nodigt uit tot een reis door deze wondere wereld en biedt technieken aan om onze dromen te onthouden, te begrijpen, en zelfs te sturen. Wat betekenen onze dromen en wat hebben ze ons te vertellen? Kunnen we ons verweren tegen nachtmerries? En hoe leren we om lucide te dromen?

‘Ik hoop dat u nooit meer gaat slapen zonder even nieuwsgierig te denken: hoe zullen vannacht mijn dromen alles wat ik ben en alles wat ik heb meegemaakt met elkaar vermengen en tot ongelofelijke verhalen aan elkaar breien?’

Lees alvast een fragment

Feit is dat wanneer in dromen alle mogelijkheden worden gehusseld er weleens een nachtelijk scenario bij zit dat werkelijkheid wordt. Neurobioloog Jean-Pol Tassin vertelt het verhaal van een Oostenrijker die in 1938 droomde dat er bij verschillende bakkers in de stad geen brood meer te krijgen was omdat – volgens een van hen – de oorlog zou zijn uitgebroken. Een paar weken later brak de oorlog inderdaad uit en werd Oostenrijk door het Duitse leger bezet. Gelukkig was onze dromer op dat moment al vertrokken: hij was toen hij wakker werd direct op de vlucht geslagen. Dit betekent voor Tassin dat deze man meer of minder bewust tekenen van economisch en sociaal verval had geregistreerd en als reactie daarop een droom ontwikkelde waarin hij een waarschijnlijke uitkomst kreeg voorgespiegeld: oorlog.
Ook puur statistisch is het onvermijdelijk dat dromen soms uitkomen. Vooral het feit dat er in dromen vaak iemand doodgaat is niet verwonderlijk: we dromen vaak en er gaan veel mensen dood. Psycholoog en wiskundige Nicolas Gauvrit maakte voor de aardigheid een berekening: volgens zijn schatting werd er de afgelopen twintig jaar in 72.000 dromen correct ‘voorspeld’ dat er de daaropvolgende week iemand zou overlijden. Het kan dus gebeuren dat een scenario uit een van onze dromen zich werkelijk gaat voordoen. Maar we hoeven daar niet al te bang voor te zijn, want veruit de meeste dromen blijven puur nachtelijke hersenspinsels. In onze dromen maken we ons een voorstelling van het ergste dat kan gebeuren, en als we dat elke keer blind volgen, dan is de kans groot dat we de deur niet meer uit durven.

Over de auteur

Guillaume Jacquemont is wetenschapsjournalist en redacteur bij Cerveau & Psycho, een maandblad voor psychologie en neurowetenschappen. ‘De wetenschap van dromen’ is zijn eerste boek.