Inspiratie uit het verleden voor de toekomst. Vanaf vandaag is Geschiedenis voor morgen van Roman Krznaric beschikbaar in de (online) boekhandel!
of bestel het e-book
Met welvaartsstaten die wankelen, megadroogtes die dreigen, rechtsextremisme dat oprukt, supercyclonen die verwoesting zaaien en ongebreidelde virussen die pandemieën veroorzaken, lijkt de mensheid een tijdperk van voortdurende crisis in te gaan, waarin de toekomst meer dan ooit onzeker is. Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?
Terwijl politici vastzitten in het nu, pleit Krznaric voor een blik achterwaarts om de toekomst vorm te geven. Hij put hoopvolle lessen uit de geschiedenis om deze crises te overwinnen en onthult hoe het verleden niet alleen ons begrip van gisteren verdiept, maar ook onze relatie met de toekomst herdefinieert.
Roman Krnaric is een sociaal filosoof die schrijft over de kracht van ideeën om verandering te creëren. Zijn werk werd in 25 talen vertaald en bevat meerdere internationale bestsellers, zoals Empathie, De wonderbox en De goede voorouder. Krnzaric werkt aan de Universiteit van Oxford en is oprichter van ’s werelds eerste Empathie Museum.
De inzichten uit het verleden vormen een gemeenschappelijke bron voor de toekomst. Ons leven wordt overheerst door het hier-ennu, en aan alle ervaringen uit het verleden, die ons als wegwijzers kunnen dienen, wordt veel te weinig waarde gehecht. We staan in de eenentwintigste eeuw voor enorme uitdagingen: een ecologische ineenstorting dreigt, de welvaartskloof lijkt alleen maar groter te worden en kunstmatige intelligentie en genetische manipulatie gaan gepaard met grote risico’s, maar ondertussen vergeten we te putten uit de immense bron van wijsheid die onze voorouders telkens opnieuw aan de volgende generatie hebben doorgegeven. Er is dringend behoefte aan een blik achterom die ons helpt te bepalen hoe we onze weg moeten vervolgen. De tirannie van het nu domineert in toenemende mate het openbare leven. Politici worden zozeer in beslag genomen door de actualiteit of de laatste politieke trends dat ze het verleden vergeten. Ze denken er niet aan en leren er dus ook niet van. Sociale media houden onze aandacht gevangen in het heden, en ondertussen verzekeren techgoeroes ons dat onze beschaving gered zal worden door technologische vooruitgang: wie heeft er geschiedenis nodig als je koolstofvastlegging, synthetische biologie en aialgoritmes hebt? Maar als we om ons heen kijken, valt op hoeveel mensen gefascineerd blijven door het verleden. Miljoenen mensen kijken geboeid naar historische documentaires, luisteren vol aandacht naar geschiedenispodcasts, lezen historische biografieën, bezoeken tijdens hun vakantie oude bezienswaardigheden en vangen een zoektocht aan naar de eigen familiegeschiedenis. Wat nu als we een deel van die passie voor het verleden zouden gebruiken om de vele dilemma’s aan te pakken waarvoor we de komende decennia als mensheid komen te staan?
Lees hier een langer fragment uit het boek
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!