Nieuw: Hegel

Het boek Hegel van Jürgen Kaube is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Jürgen Kaube laat zien hoe Georg Wilhelm Friedrich Hege zijn tijd in gedachten wilde vangen.


Of bestel het e-book.

Over het boek

Monumentale nieuwe biografie van een van de grootste filosofen aller tijden: Georg Wilhelm Friedrich Hegel. 250 jaar na zijn geboorte laat Jürgen Kaube zien hoe deze titaan van de wijsbegeerte zijn tijd in gedachten wilde vangen. Hoe verhoud je je tot een heden waarin alles lijkt te veranderen? Hegels antwoord op deze vraag was een complex filosofisch systeem dat alles samenbracht. In onze tijd van polarisatie is deze poging tot synthese relevanter dan ooit.

Deze biografie won de Deutsche Sachbuchpreis 2021. ‘Een waanzinnig goed boek, we duiken daadwerkelijk de wereld van Hegel in.’ – Die Welt

Lees alvast een fragment

De wereld waarin Hegel wordt geboren, leeft bovendien met het gevoel dat alles voortdurend beter wordt. Tussen 1769 en 1788 vervolmaakt James Watt bijvoorbeeld de stoommachine door die te voorzien van een condensor die de druk in de stoomcilinders stabiliseert, door de hefbeweging van de zuigerstang in een draaiende beweging om te zetten, door een eigen stangenstelsel te ontwikkelen, door een andere dan de gangbare transmissie te gebruiken om patenten te omzeilen,
door een centrifugaalregelaar te construeren enzovoort. Watt vindt de stoommachine dus niet uit; hij verbetert haar. En dit inzicht is cruciaal voor de moderne wereld: er is geen creatio ex nihilo, er is geen schepping uit het niets; alles heeft vooronderstellingen en voorwaarden, elke uitvinding is een verbetering.

Over de auteur

Jürgen Kaube is uitgever van de Frankfurter Algemeine Zeitung. ‘Hegel. Een biografie’ is zijn eerste boek dat in het Nederlands is vertaald.