Nieuw: Het duisternismanifest

Het duisternismanifest van Johan Eklöf is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Het boek gaat over het belang voor duisternis en wat voor druk er ontstaat op de mens en vele diersoorten door kunstlicht.

Of koop het e-book.

Over het boek

In Het duisternismanifest pleit bioloog Johan Eklöf voor het belang van duisternis. Niet alleen onze individuele gezondheid staat onder druk door kunstlicht, maar het bestaan van vele diersoorten en zelfs de ecologie wordt door lichtvervuiling bedreigd.

De cyclus van dag en nacht heeft op aarde ieder leven gevormd. Zolang als er leven is, richten wij ons naar dit ritme van licht en duisternis. Sinds de uitvinding van de lamp en de wereldwijde toepassing van kunstlicht is ons natuurlijk ritme verstoord. Wij lijden onder lichtvervuiling en dit heeft een grote impact op ons leven.

Met dit boek wil ik aandacht geven aan de betekenis van de duisternis en de nacht voor al wat leeft. Ik hoop dat dit boek inzicht zal bieden in wat een teveel aan kunstlicht allemaal kan veroorzaken.’ – Johan Eklöf

Lees een fragment

Mijn zaklamp beweegt over een zwartgekleurde demon met slangenstaart en vleermuisvleugels. Het wezen lijkt zich achterover te werpen, spreidt zijn vleugels en uit zijn bek straalt een schijnsel alsof het heeft geprobeerd licht in te slikken, maar de kracht ervan niet kan weerstaan. Het wezen van de duisternis is stervende. Kerkschilder Johan Christoffer Weisstern heeft de achttiende-eeuwse kerk in het Zweedse Mossebo gevuld met bijbelse motieven en helemaal achterin vinden we de minder prettige – de duivels en demonen die de mensen moeten herinneren aan de plagen van de hel. Misschien wilde Weisstern ook overbrengen dat we de gevaren van de duisternis kunnen overwinnen. In de wereld van de kerk horen vleermuizen bij de aanhang van duivel, onreine dieren die zowel het letterlijke als filosofische duister symboliseren, als tegenhanger van het licht van God. Daarom is het wel wat ironisch dat kerken vaak vleermuizen huisvesten.

Over de auteur

De Zweedse bioloog Johan Eklöf is expert op het gebied van ecologie en het bioritme. Hij is een internationaal gerenommeerd vleermuisonderzoeker. Het duisternismanisfest is zijn eerste boek in het Nederlands.

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!