Nieuw: Het pad van de kluizenaar

Vanaf vandaag is Het pad van de kluizenaar van Ken Smith beschikbaar in de (online) boekhandel!

Over het boek

In dit boek vertelt de 74-jarige Ken Smith over zijn leven als kluizenaar in de Schotse Hooglanden. Hij woont alleen, zonder elektriciteit, bij Loch Treig, waar hij leeft van het land: vissen, houthakken en zijn eigen drankjes brouwen. Smith’s unieke inzichten laten ons een glimp opvangen van de pracht en verwondering van een leven in de natuur.

Dit boek biedt wijsheid over hoe elk van ons kan ontsnappen aan de drukte en stress van het moderne leven.

Het e-book bestel je hier 

Alvast een fragment lezen

Het zijn hier de kleine dingen die kunnen uitlopen op grote problemen: verkoudheden, griep, diarree, splinters, brandwonden, een beknelde zenuw. Als het te gek wordt onderneem ik de lange wandeling naar het stadje om het opgelost te krijgen. Dat is niet makkelijk als je echt ziek bent, zeker als je bedenkt dat ik die trip, zonder telefoon, vaak alleen maar maak om een afspraak te maken en dan een paar dagen later terug moet om het echt opgelost te krijgen.

Die tweede tocht is een ware verschrikking, want dan heeft waar ik last van had nog wat extra dagen gehad om nog erger te worden. Verkoudheden en griep komen niet vaak voor omdat ik zo’n beperkt contact met mensen heb, maar áls ik besmet word is het meteen ook een veel groter probleem voor me. Los van covid vorig jaar kreeg ik in januari 2009 erger dan ooit de griep. Ik kreeg het van een winkelbediende die in haar handen niesde en me vervolgens mijn blikken met conserven gaf.

Ik moest zo hard hoesten dat ik de sneeuw rond mijn hut met bloed bevlekte. Ik weet niet of ik er erger last van heb vanwege mijn gebrek aan blootstelling aan al die alledaagse virussen, zoals een kleine berggorilla ergens in een uithoek van de Afrikaanse oerwouden, of dat het alleen maar erger voelt omdat ik me niet kan volstoppen met pillen en kan gaan rusten, als er elke dag zoveel lichamelijk werk is te doen. Hoe dan ook, het is een nare toestand.

Over de auteur

Ken Smith heeft zijn hele leven al een liefde voor de wildernis en verkenning gehad. Als jonge man werkte hij als boerenknecht en arbeider, tot 1975 toen hij naar Yukon, Canada verhuisde. Bij zijn terugkeer begon Smith rond te zwerven over de Britse eilanden, zich uiteindelijk vestigend in Treig om zijn verdriet te verwerken en een nieuw leven op te bouwen.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!