Nieuw: Hoe word je geen slaaf van het systeem?

Het boek Hoe word je geen slaaf van het systeem? van Alexandre Lacroix is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. In dit korte en toegankelijke essay toont Filosoof Alexandre Lacroix dat we vrij kunnen zijn binnen het systeem door te leven naar onze eigen idealen.


Of bestel het e-book.

Over het boek

Het systeem van technologie heeft de wereld in zijn macht. Behalve tot vooruitgang leidt het tot ontmenselijking en uitbuiting van anderen. Hoe blijf je daarin vrij en autonoom? Uit het systeem stappen is geen optie, volledige onderwerping geen uitweg.

Filosoof Alexandre Lacroix biedt een realistische middenweg. In dit korte en toegankelijke essay toont hij dat we vrij kunnen zijn binnen het systeem door te leven naar onze eigen idealen. Hiermee creëren we niet alleen een betekenisvol leven, maar uiteindelijk ook een betere wereld.

Lees alvast een fragment

Het is geen toeval dat de figuur van de soeverein vaak vergeleken is met die van de vader. Het eerste prototype van onze politieke instellingen, hun stamcel om zo te zeggen, is ongetwijfeld de familie: aan het begin van ons leven hebben we in onze ouders het gezag ontmoet. Maar die eerste macht die we hebben gekend was alles in één, er was geen sprake van enig onderscheid tussen de verschillende rollen – de ouders vaardigen de regels uit, passen ze toe en stellen de straffen vast. Dit geeft ons een idee hoe groot de stap was die Montesquieu in zijn denken zette toen hij de scheiding van de machten uitvond, die we nu vanzelfsprekend vinden, en hoever dit inzicht verwijderd was van de alledaagse ervaring.

Over de auteur

Alexandre Lacroix (1975) is filosoof, schrijver en hoofdredacteur van het Franse Philosophie Magazine. Hij studeerde economie, filosofie en politicologie. Hoe word je geen slaaf van het systeem? is zijn eerste boek bij Ten Have