Nieuw: Iedereen kan het verschil maken

Vanaf vandaag is Iedereen kan het verschil maken van Leony Coppens beschikbaar in de (online) boekhandel!

of bestel hier het e-book

Over het boek

Hoe worden trauma’s en pijn uit de kindertijd verwerkt? Waar vinden we veerkracht? En welke lessen trekken we voor de vele kinderen die momenteel in onveiligheid opgroeien?

In Iedereen kan het verschil maken deelt psycholoog Leony Coppens inzichten over trauma en veerkracht, geïllustreerd met persoonlijke verhalen en praktijkvoorbeelden. Voor iedereen die een positieve impact wil hebben op het leven van een kind, biedt dit boek waardevolle inzichten en inspiratie.

Inclusief 12 indrukwekkende interviews met ervaringsdeskundigen, waaronder Lily Monori van Dijken en Israel van Dorsten.

‘Mensen kunnen een verschil maken, boeken ook. Dit is er zo een. Het biedt helderheid, hoop en handvaten.’ – Francine Oomen, schrijver van de Hoe overleef ik-serie

‘Dit boek put uit openhartige verhalen van ervaringsdeskundigen en wetenschappelijke kennis, waardoor het een must-read is voor iedereen die zich bekommert om het welzijn van kinderen.’ – Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht

Leony Coppens is expert op het gebied van chronisch trauma bij kinderen. Zij biedt opleidingen aan professionals in de zorg en het basisonderwijs.

 

Lees hier alvast een fragment uit het boek

Zou het zo kunnen zijn dat de liefde en warmte die Zilla tot haar vijfde jaar van haar moeder heeft gekregen, zoals ze vertelt in haar interview (p. 31), voor een positieve basis voor haar latere leven hebben gezorgd? Hoe zit dat eigenlijk? Welke invloed hebben die eerste jaren? En welke factoren spelen daarbij een rol? Begrijpen wat er in de start van een leven gebeurt en wat er van belang is voor een veilige basis, helpt je te begrijpen wat de effecten kunnen zijn als chronische stress en traumatische gebeurtenissen het leven van jonge kinderen bepalen. In dit hoofdstuk beschrijf ik hoe de hersenen zich tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren van een kind ontwikkelen. Ervaringen die het kind opdoet spelen daarin een belangrijke rol, in het bijzonder die in relatie met zijn ouders of verzorgers. Onder het kopje ‘Pingpongspel’ lees je hier meer over. Ervaringen leiden tot de vorming van neurale paden in de hersenen, en hoe vaker een ervaring wordt herhaald des te sterker de neurale verbindingen worden. Aan de hand van het voorbeeld van twee meisjes die tegelijkertijd maar onder andere omstandigheden geboren worden, krijg je een indruk van hoe een en ander er in de praktijk uit kan zien. Tot slot beschrijf ik wat gehechtheid is, omdat een veilige gehechtheid de basis vormt voor een goede start van het leven.

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!