Nieuw: Infocratie

Infocratie Byung-Chul Han is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Byung-Chul Han vertelt over de huidige crisis van de democratie met het oog op digitalisering van het publieke domein.

Of koop het e-book.

Over het boek

In zijn nieuwe boek Infocratie beschrijft Byung-Chul Han de huidige crisis van de democratie met het oog op deze digitalisering van het publieke domein. Han laat zien hoe we in nieuwe heerschappijvorm leven: de infocratie.

De digitalisering rukt onstuitbaar op. We zijn bedwelmd door een communicatie- en informatieroes. Tegelijk voelen we ons machteloos overgeleverd aan de tsunami van informatie die over ons wordt uitgestort. Verkiezingscampagnes worden als informatieoorlogen gevoerd. Samenzweringstheorieën en propaganda beheersen het politieke debat.

Lees een fragment

‘Informatieregime’ noemen we die heerschappijvorm waarin informatie en de verwerking ervan door middel van algoritmes en kunstmatige intelligentie op vérstrekkende wijze bepalend zijn voor sociale, economische en politieke processen. In tegenstelling tot het disciplineringsregime worden in zo’n regime geen lichamen en energiebronnen maar informatiestromen en data uitgebuit. Beslissend voor machtsgewin is niet het bezit van productiemiddelen, maar de toegang tot informatie,
die voor psychopolitieke surveillance, voor sturing en voorspelling van gedrag wordt ingezet. Het informatieregime is gekoppeld aan het informatiekapitalisme, dat zich tot surveillancekapitalisme ontwikkelt en mensen degradeert tot data- en consumptievee.

Over de auteur

Byung-Chul Han (1959) is een Koreaans- Duitse filosoof. Hij is hoogleraar aan de Universiteit voor de Kunsten in Berlijn. Eerder verscheen bij Ten Have: De Nieuwe Wereld De palliatieve maatschappij

 

______________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!