Nieuw: Leven met Nietzsche

Over worden wie je bent. Vanaf vandaag is Leven met Nietzsche van Jan Keij beschikbaar in de (online) boekhandel!

of bestel het e-book

Over het boek

In Leven met Nietzsche biedt Jan Keij met helderheid, diep-gang en een vleugje ironie een systematische en integrale uitleg van Nietzsches gehele gedachtegoed. Hij doet dat bovendien op een wijze die aanspoort om dit existentiedenken in het eigen leven te praktiseren. Het boek draagt daarmee een krachtige boodschap uit: ga je eigen weg, sta stevig op je benen om te worden wie je bent.

Jan Keij is zelfstandig gevestigd filosoof en vooraanstaand Levinas- en Nietzschekenner. Hij schreef verschillende boeken over Levinas, Nietzsche en Kierkegaard, waaronder Levinas in de praktijk, Kierke gaard anders gezien en Tijd als kwetsbaarheid en gaf jarenlang filosofiecursussen, onder andere in de gezondheidszorg.

Lees hier een stukje uit het voorwoord van Leven met Nietzsche

Nietzsches denken bevat een goudmijn aan existentieel en anderszins waardevolle filosofische ideeën. Via een jarenlange studie en het geven van ontelbare cursussen aan geïnteresseerde leken heb ik dat goud opgedolven. Het ligt nu in dit boek als op een presenteerblad uitgestald, in ‘hapklare brokken’. Als lezer kun je hier je voordeel mee doen, niet alleen om Nietzsche beter te gaan begrijpen, maar ook om de kwaliteit van je leven ingrijpend te verbeteren. Alle reden dus om dit boek te lezen, al schuilt daar ook een risico in. Een kennismaking met Nietzsche houdt immers ook altijd een confrontatie in van je eigen, misschien dierbare opvattingen en overtuigingen met de doordachte ideeën van deze kritische, sceptische denker. Het lezen van deze ‘dwarsligger’ is namelijk niet vrijblijvend, maar participerend lezen. Het is, zegt Gilles Deleuze (1925-1995), zich ‘inschepen’, wat wil zeggen dat je met dit boek een reis begint die je niet zomaar weer kunt annuleren door ‘midden op zee’ van boord te gaan; het is een reis op een wankel vlot, drijvend op woelige baren. Deleuze schrijft:

Men heeft zich ingescheept: een soort vlot van de Medusa, er vallen bommen rondom het vlot, het vlot drijft naar ijzige onderwaterstromen of ook naar verzengende rivieren (…) een op drift raken, een beweging van uit koers raken.

‘Uit koers raken’, omdat Nietzsche via scherpzinnige argumentatie allerlei overtuigingen van zijn lezers onderuithaalt. Hij pakt je existentieel bij de kladden. Hij dwingt tot een bezinning op je eigen ideeën en daarmee op het eigen leven. Met ‘op drift raken’ als mogelijk gevolg, want veel van je misschien ook dierbare opvattingen worden op de helling gezet – alsof je niet bent ingescheept maar ‘het schip bent ingegaan’. Het gevaar is dan dat je aanvankelijk de kluts kwijtraakt. Maar daarmee ben je nog niet verloren; het is een kwestie van volhouden, want in die mogelijke chaos en verwarring zit ook de hoop op vooruitgang. Zoals Nietzsche mooi uitdrukt:

Ik zeg u: men moet nog chaos in zich hebben, om een dansende ster
te kunnen voortbrengen.

Lees hier een langer fragment uit het boek

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!