Nieuw: Merkstenen

Merkstenen van Dag Hammarskjöld  is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Het boek gaat over het leven van Dag Hammarskjöld en de mystieke weg die hij op moest gaan.

 

 

 

Over het boek

De Zweedse diplomaat en VN-secretaris-generaal Dag Hammarskjöld (1905-1961) kwam bij een vliegtuigongeluk om het leven. De oorzaak daarvan is nog altijd niet opgehelderd. Hij liet dagboekaantekeningen na, die in 1963 onder de titel Vägmärken (Merkstenen) verschenen. Hammarskjöld noemt zelf zijn teksten ‘een soort “witboek” over mijn dialoog met mijzelf – en God.’ Zij getuigen van zijn mystieke zoektocht, en van zijn worsteling te leven volgens zijn diepste overtuigingen. Hij laat zich onder meer inspireren door de psalmen, Meister Eckhart en Herman Hesse.

Merkstenen werd op zijn beurt een inspiratiebron voor honderdduizenden lezers, onder wie talloze politici.

 

Aan Dag Hammarskjöld werd postuum de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.
Zie ook www.daghammarskjold.se

 

Lees een fragment

Schoonheid was een toon die de gespannen snaren van de ziel deed trillen wanneer hij voorbijvloog. Het was de glans van
bloed onder een huid waar de zon doorheen scheen. Schoonheid was de wind die de wandelaar verkoeling bracht, niet de bedompte warmte in donkere schachten waar bedelaars haar rijkdom zochten.
Ga niet na waar elk van je schreden je heenvoert: alleen wie ver vooruitziet bereikt zijn doel.
Aanvaard nooit iets wat je krijgt door een concessie. Het leven geeft alleen aan de veroveraar. Je leeft op gestolen goed en je spieren verslappen.
Meet nooit de hoogte van een berg voor je de top bereikt hebt. Pas dan zie je hoe laag hij was.
‘Beter dan anderen.’ Soms: dat ben ik dan toch maar. Vaker: waarom zou ik dat zijn. – Je bent wat je kunt zijn, of niet – net als de anderen.
Wat je moet durven – jezelf te zijn. Wat je ermee zou kunnen winnen – dat de grootheid van het leven zich in jou weerspiegelde naar de mate van je zuiverheid.

Over de auteur

Dag Hammarskjöld (1905-1961) was een Zweedse VN-secretaris-generaal. Hij stierf in 1961 na een vliegtuigongeluk tijdens zijn vredesmissie in Congo. In 1963 ontving Hammarskjöld de Nobelprijs voor de Vrede.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!