Het nieuwste boek van Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh, Met alleen zen de planeet redden, is vanaf vandaag in de (online) boekhandel verkrijgbaar.
‘We zullen allemaal een boeddha moeten worden, wil onze planeet een kans hebben.’
Voor iedereen die zich machteloos voelt bij de grote problemen van deze tijd, biedt dit boek een oplossing. We kunnen namelijk onze geest veranderen – en dat maakt het verschil. Mindfulness verandert hoe we naar de wereld kijken en erover denken, hoe we handelen, hoe we omgaan met onze naasten, en hoe we reageren in een crisis.
Vol met voorbeelden van engagement, inspirerende boeddhistische verhalen en toegankelijke, dagelijkse meditaties. Een spirituele gids die de weg opent naar verandering.
Vergeving is mogelijk. Dat is ook mijn eigen ervaring. Ik heb veel onrecht en lijden ondergaan. Ik heb oorlogen overleefd. Mensen hebben mij, mijn volk en mijn land onrecht aangedaan. Mededogen en vergevingsgezindheid zijn mogelijk als we het lijden zien van degenen die ons leed hebben bezorgd. Als we dit lijden beter begrijpen, ontstaat mededogen en kunnen we de ander vergeven.
De kwaliteit van liefde die de Boeddha belichaamt kunnen wij ook verwezenlijken. Het is mogelijk om haat met liefde te beantwoorden. Het is mogelijk om geweld met mededogen en geweldloos handelen te beantwoorden. Met diep luisteren en liefdevol spreken kun je iemands manier van denken veranderen, je hoeft hem niet te doden. We hoeven terroristen niet te doden. Haat, angst en woede maken hen tot terroristen. Maar als we gaan zitten om diep naar hen te luisteren, kunnen we hen helpen om hun woede en angst te transformeren en dan zullen ze niet langer terroristen blijven. Verkeerde opvattingen kun je alleen wegnemen in een dialoog; met diep luisteren en meedogend spreken.
Thich Nhat Hanh – monnik, zenleraar, schrijver en vredesactivist – in 1926 geboren in Viëtnam, organiseerde direct na het uitbreken van de oorlog een van de grotere geweldloze verzetsbewegingen van deze tijd, gebaseerd op de principes van Ghandi. Hij werd door Martin Luther King voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede en woont ruim twintig jaar in ballingschap in Frankrijk, waar hij het meditatiecentrum `Plum Village’ oprichtte.
De afgelopen tien jaar heeft hij over de hele wereld vele lezingen en retraites gehouden en velen geïnspireerd. Zijn mildheid en bescheidenheid, zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en het feit dat hij voorleeft wat hij zegt, maken hem zeer geliefd. In simpele bewoordingen weet hij de essentie van de boeddhistische leer uit te leggen, direct gekoppeld aan de praktijk van het dagelijks leven.