Nieuw: ‘Nieuwe vervreemding’ van Roland van der Vorst

Vanaf vandaag is Nieuwe vervreemding van Roland van der Vorst beschikbaar in de (online) boekhandel!

Over het boek 

De voortschrijdende digitalisering heeft de mens de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, een transformatie die Roland van der Vorst diepgaand onderzoekt in Nieuwe vervreemding.
Hierin beschrijft hij niet alleen de enorme impact van technologische vooruitgang, maar biedt hij ook scherpzinnige inzichten over de kansen die zich voordoen.

De hamvraag bij Van der Vorst blijkt telkens: wat is onze rol in de omgang met technologie en welke invloed heeft technologie op ons? In een tijdperk waarin digitalisering de norm is geworden, biedt dit boek een essentiële verkenning van de nieuwe vormen van vervreemding die ons dagelijks leven doordringen en de grenzeloze mogelijkheden die het ons biedt.

Het e-book bestel je hier 

Over de auteur 

Roland van der Vorst (Haarlem) is hoofd Innovatie bij de Rabobank, was hoogleraar aan de TU Delft en schrijft een veelgelezen column over technologie in het FD.

Lees alvast een fragment

Je zou deze cameradynamiek kunnen vergelijken met het panopticum. De gevangenis, met in het midden een toren met bewakers en daaromheen een schil van cellen. De toren heeft zicht op alle cellen, maar de cellen zien niet wie er in de toren zit. Zo ontstaat bij de gevangenen een permanent gevoel gecontroleerd te worden. Alleen: ze weten niet wanneer er iemand kijkt. De controle werkt volgens de suggestie van het bekeken worden. Net zoals het camerasysteem in China: mensen gedragen zich omdat ze weten dat er iemand kan kijken. Sinds kort kun je je eigen wereld samenstellen.

Een profiel op sociale media, Netflix of een playlist creëert een zelf samengestelde vrienden-film- of -muziekwereld. Die profielen functioneren als een lens: ze geven een doorkijkje in wat je belangrijk vindt. Ze zijn zo dichtbij dat ze als het ware op je ogen geplakt zitten. Daardoor heb je niet door dat de kleuring ervan wordt beïnvloed. Maar alles wat je doet om die wereld samen te stellen wordt geregistreerd en stuurt de waarneming onbewust naar de verdieping van je voorkeuren. Met de augmented-realitybril krijgt die gecontroleerde lens letterlijk gestalte. Hoe en waar je kijkt, is input voor wat je op je bril krijgt geprojecteerd. Voor het eerst word je bekeken door je eigen ogen. De verzamelende input stuurt je naar plekken die je moet bezoeken of vermijden.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!