Nieuw: Overweldigend

Overweldigend van Frits de Lange is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. De Lange vertelt dat het hele leven overweldigend is. Dit besef biedt volgens hem een sleutel tot een nieuwe, rijkere verhouding met de wereld om ons heen.

Over het boek

Overweldigende ervaringen worden vaak buiten het alledaagse leven geplaatst: de geboorte van je kind, een adembenemend uitzicht in de bergen of het verlies van een naaste. Die ervaringen overweldigen ons, maar daarna gaat het gewone leven weer verder.

Frits de Lange beweert het tegendeel: overweldigende ervaringen zijn juist de grond van ons bestaan. Het hele leven is overweldigend. Dit besef biedt ons een sleutel tot een nieuwe, rijkere verhouding met de wereld om ons heen.

Lees een fragment

Wat betekenen dat soort ervaringen? Je kunt zeggen: in donder en bliksem ervaar je de kracht van de natuur, in de geboorte van je kind het wonder van het leven, op het sterfbed de macht van de dood. Maar dat is achterafgepraat. Je moet al wat afstand hebben tot wat er gebeurt, om dat ‘meer’ te ervaren. Elke gedachte aan zoiets als ‘de macht van de dood’ of ‘het wonder van het leven’ is op het moment zelf een vage abstractie, een hinderlijke gedachte te veel. Wat er gebeurt, komt direct bij je binnen, zonder dat je je ervan bewust bent.

Over de auteur

Frits de Lange is onderzoeker, schrijver en spreker. Van 1997–2021 was hij hoogleraar Ethiek aan de PThU Groningen. Eerder verschenen van hem Heilige onrust en Eindelijk volwassen bij uitgeverij Ten Have.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!