Nieuw: Paperback Simone de Beauvoir

Vanaf vandaag is de paperback editie van Simone de Beauvoir van Kate Kirkpatrick beschikbaar! Wil je liever de hardcover editie lezen? Kijk dan hier.


Of bestel het e-book

 

Over het boek

Filosoof, schrijver en feministisch icoon – Simone de Beauvoir was het allemaal. Biografe Kate Kirkpatrick had voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.

Deze baanbrekende biografie werpt een geheel nieuw licht op De Beauvoir, die definitief neergezet wordt als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw.

‘Toen De Beauvoir haar nu beroemde woorden in De tweede sekse schreef – “Je komt niet ter wereld als vrouw, je wordt vrouw” – wist ze niet hoe groot de invloed van dat boek zou zijn op de rest van haar leven of de levens van degenen die na haar kwamen.

Er is veel geschreven over de betekenis van die zin, over wat dat betekent: vrouw “worden”. Dit boek is gewijd aan de vraag hoe De Beauvoir zelf is geworden wie ze werd.’ – Kate Kirkpatrick

Lees alvast een fragment

Op 9 januari 1908 om half vijf ’s morgens werd Simone Lucie Ernestine Marie Bertrand de Beauvoir geboren in het zesde arrondissement van Parijs. Ze kwam ter wereld in een milieu vol verstikkende sociale conventies. De eerste hap frisse lucht die ze inademde kwam door de ramen van de tweede verdieping die uitzicht boden op de Boulevard Raspail. Op vierjarige leeftijd beheerste ze de kunst om een gedrukt visitekaartje uit haar fluwelen tasje te halen dat ze bij zich had als ze met haar moeder op bezoek ging. De Beauvoir zou bijna haar hele leven in dezelfde chique wijk van Parijs wonen, maar in de periode van haar geboorte verging het de familie minder goed.
De Bertrand de Beauvoirs behoorden tot de hogere burgerij en waren oorspronkelijk afkomstig uit de Bourgogne. Een van hun voorouders had in 1786 een aristocratische titel verworven, maar werd al in 1790 onthoofd – na de revolutie. Ondanks het feit dat dit meer dan een eeuw vóór haar geboorte had plaatsgevonden, heeft dit incident geleid tot verdeeldheid onder de biografen van De Beauvoir. Ze schatten de sociale status van haar familie verschillend in. Bair hechtte groot belang aan de stamboom van De Beauvoir, maar Simones zus Hélène hechtte er veel minder belang aan. Na de onthoofding van hun gewaardeerde voorouder maakte de familie de aristocratische pretenties niet waar.

Over de auteur

Kate Kirkpatrick is lector Religie, Filosofie en Cultuur op het King’s College in Londen. Ze is auteur van meerdere boeken en artikelen over De Beauvoir, Sartre en het existentialisme.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!