Nieuw: Peak Mind

Peak Mind is vanaf vandaag in de (online-) boekhandels beschikbaar!

Of bestel het e-book.

Over het boek

Het constante gezoem van je telefoon, pop-upberichten en notificaties van de media, en een altijd groeiende to-dolist; we leven in een tijd en een cultuur waarin we chronisch afgeleid zijn. Volgens onderzoek gaat zelfs 50 procent van ons leven aan ons voorbij. Hoe kan dat? We hebben er geen aandacht voor.

Neurowetenschapper Amishi Jha doet al twintig jaar wetenschappelijk onderzoek naar aandacht. In haar laboratorium testte ze verschillende cognitieve technieken op mensen die onder hoge druk staan, zoals militairen, brandweerlieden, studenten en topsporters. In dit boek deelt ze voor het eerst de resultaten en onthult ze praktische oefeningen waarmee we ons concentratievermogen kunnen verbeteren in slechts twaalf minuten per dag.

Lees alvast een fragment

Aandacht is een van de krachtigste functies van de hersenen. Het herconfigureert de informatieverwerking van de hersenen zodanig dat we kunnen overleven en gedijen in een wereld die steeds gecompliceerder wordt, steeds meer informatiedichtheid kent en steeds sneller verandert. Als röntgenstralen zoom je met je aandacht door een overvolle zee van duizenden mensen, een kakofonie van geluiden en flitsende lichten, om je vrienden en je plaats terug te vinden bij een concert. Aandacht geeft je de mogelijkheid om de tijd te vertragen. Je kunt er van alles mee doen. Je kunt de zon langzaam achter de horizon zien zakken, je uitrusting nauwkeurig controleren voordat je gaat bergbeklimmen, een checklist of instructieblad doorkijken voor een ingewikkelde taak die je wacht – zoals medische teams doen vóór een operatie – om niets te missen. (Zoals mijn militaire vrienden het uitdrukken: ‘Langzaam is soepel en soepel is snelheid.’)

Over de auteur

Amishi Jha, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Miami, is befaamd vanwege haar wetenschappelijk onderzoek naar aandacht, werkgeheugen en mindfulness. Ze presenteerde haar werk op grote internationale podia, zoals het World Economic Forum, het Britse parlement, het Pentagon, de Navo en bij de Dalai Lama. Jha won meerdere prijzen voor innovatieve wetenschap. Peak Mind is haar langverwachte eerste boek.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!