Nieuw: Terwijl je wacht op de psycholoog

Een survivalgids voor in de tussentijd. Vanaf vandaag is Terwijl je wacht op de psycholoog van Isabelle Soucy beschikbaar in de (online) boekhandel!

 

Over het boek

Nog nooit waren er zoveel mensen met psychische problemen – en nog nooit waren de wachtlijsten zo lang. Wat kun je doen in de tussentijd? Psycholoog Isabelle Soucy begeleidt je met vriendelijkheid door de dagelijkse chaos. Terwijl je wacht op de psycholoog biedt bewezen psychologische strategieën en praktische opdrachten die inzicht geven in onze geest en mensen op weg helpen naar mentaal welzijn.

‘Ik hoop dat het lezen van dit boek je in staat stelt betekenis te geven aan je eigen beproevingen en vooral dat het je helpt om jezelf vriendelijk en toegeeflijk te accepteren zoals je bent.’  – Isabelle Soucy

‘Een belangrijke bijdrage aan het welzijn van onze vaak verwarde samenleving.’ – Matthieu Ricard

Over de auteur

Isabelle Soucy is een professor in de psychologie, speciaal opgeleid in cognitieve en gedragstherapieën. Terwijl je wacht op een psycholoog is haar eerste boek in het Nederlands.

  Of bestel hier het e-book of luisterboek

Leesfragment uit de inleiding

Sinds een paar jaar is de wachttijd voor een consult bij een psycholoog gruwelijk lang, zowel in de publieke gezondheidszorg als bij zelfstandige zorgverleners. Dat is vooral te zien bij gespecialiseerde behandelaars, of als de klachten vragen om een bijzondere expertise. Die termijnen gelden niet alleen bij ons, maar bijna overal. De who stelt dat voor slechts een fractie van de personen die behandeld zouden moeten worden efficiënte mentale zorg bereikbaar is. Zelfs in de geïndustrialiseerde landen krijgt niet meer dan een derde van degenen met psychologische klachten officiële zorg. De who schat dat de toegang tot een minimale adequate psychologische behandeling varieert van 23 procent in landen met een hoge welvaart tot 3 procent in arme landen. Hoe vaak heb ik niet met pijn in het hart wanhopige mensen moeten vertellen dat mijn wachtlijst vol is, of dat er een wachttijd is van maanden, zelfs van jaren? Ik probeer hen elke keer te verwijzen naar geschikte alternatieven, maar de meeste collega’s zitten in dezelfde precaire situatie. Sommigen vertelden me dat ik de vijftiende psycholoog was die ze vergeefs benaderden. Gewoonlijk raakt iemand in nood ontmoedigd na de eerste vruchteloze pogingen. Dan ontstaat ondanks de dringende behoefte aan hulp het risico op een lange lijdensweg. Als ik al die mensen hoor, word ik erg verdrietig. Ik zou ze zo graag willen helpen. Vandaag de dag is de nood hoog en zijn de middelen beperkt. Dat is de motivatie geweest voor het schrijven van dit boek. Ik wil graag zo veel mogelijk mensen hulp bieden. En deze missie kan ik niet uitvoeren als ik me beperk tot persoonlijke ontmoetingen. Ik kies dus voor deze manier om een weg met je te bewandelen – van ziel tot ziel – waar je ook woont, waar je ook onder gebukt gaat, en wat je middelen ook zijn.