Op zoek naar een leven voorbij de klok. Tijd is van Jenny Odell is nu beschikbaar in de (online) boekhandel! Een bevrijdend boek, dat hard nodig is.
In Tijd is biedt New York Times-bestsellerauteur Jenny Odell een radicaal nieuw perspectief op wat tijd voor ons betekent. Vaak lijkt het alsof we de slaaf zijn van onze agenda, dat we tijd te kort komen om alle taken te volbrengen.
Volgens Odell komt dit omdat we het slachtoffer zijn van een verkeerd begrip van tijd. Zij duikt in filosofie en geschiedenis, maar kijkt ook naar ervaringen van tijd in de wereld om haar heen. Daarnaast bespreekt ze hoe oorspronkelijke Amerikanen tijd ervaren en gaat daarbij terug naar haar eigen roots. Tijd is biedt een caleidoscopisch perspectief op een beter leven.
In juli 1998 besloot het Italiaanse Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (infn) zijn onderzoekers te laten in- en uitklokken.3 Ze konden niet hebben voorzien hoeveel weerstand dit zou oproepen, niet alleen binnen het instituut maar in de hele wereld. Honderden wetenschappers schreven ter ondersteuning van de klachten van de infn-fysici dat de maatregel nodeloos bureaucratisch en beledigend was en niet strookte met de manier waarop onderzoekers werkten. ‘Goede wetenschap laat zich niet afmeten op de klok,’ schreef de voormalige directeur van het American Institute of Physics. Een natuurkundige van de Universiteit van Rochester veronderstelde dat ‘het infn zich kennelijk door de Amerikaanse kledingindustrie heeft laten adviseren over productiviteitsverhoging’. En de adjunct-directeur van het Lawrence Berkeley
National Laboratory schreef met scherp sarcasme: ‘Misschien zullen ze jullie hierna vastketenen aan jullie bureaus en banken, zodat jullie niet naar buiten gaan nadat jullie binnen zijn gekomen, of beter nog, hersenmonitors installeren
om ervoor te zorgen dat jullie aan natuurkunde denken terwijl jullie aan je bureau zitten, en niet aan andere dingen.’ Een compilatie van de brieven die naar aanleiding van het nieuwe beleid werden geschreven, bevat slechts enkele brieven die blijk geven van ambivalentie ten aanzien van het onderzoekersprotest.
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!