Nieuw: Trauma

Het boek Trauma van Paul Conti is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Conti biedt een diepgaande analyse om de gevolgen van trauma’s te verlichten en verdere traumatisering te voorkomen.


Of bestel het e-book.

Over het boek

Trauma’s vormen een van de minst begrepen ziektes van onze tijd. Veel onverklaarbare klachten zijn volgens Paul Conti terug te voeren op een trauma. Het is een ziekte met zware, maar niet altijd zichtbare effecten op lichaam en geest. Ook is een trauma overdraagbaar binnen families, generaties en bevolkingsgroepen. Conti biedt een diepgaande analyse, gecombineerd met praktijkvoorbeelden en praktische stappen om de gevolgen van trauma’s te verlichten en verdere traumatisering te voorkomen.

Lees alvast een fragment

Trauma gaat ten koste van onze dromen en kleurt onze beslissingen zonder dat we dat zelfs maar merken. Op deze manier is trauma een boosdoener of vijand die zich in ons huisvest. Door deze vijand raken we in conflict over wie we zijn, wat we kunnen bereiken en wat we waard zijn. Trauma grijpt in heel onze relatie met het leven in – het legt extra gewicht op de negatieve kant van het leven en dwarsboomt ons geboorterecht op veiligheid en vreugde, en dat allemaal terwijl we geen idee hebben dat dit gebeurt. Trauma verandert onze emoties en herinneringen; veranderde emoties en herinneringen wijzigen onze beslissingen en de loop van ons leven. Wanneer patiënten stierven, dacht ik vaak na over het oppervlakkige verhaal van hun dood in vergelijking met het trauma dat achter de schermen had plaatsgevonden. Dat is nergens duidelijker dan in hun opgegeven doodsoorzaak. De officiële versie is bijvoorbeeld een ‘verkeersongeluk’ en niet ‘verkracht door een collega’ of ‘zelfmoord’ in plaats van ‘oplichting en beroofd van al zijn spaargeld’ of ‘levercirrose’ in plaats van ‘kindermisbruik door een alcoholische ouder’. Trauma kaapt onze verhalen, zowel in ons leven als onze dood.

Over de auteur

Paul Conti is psychiater en werkte aan de universiteiten van Stanford en Harvard, voordat hij zijn eigen kliniek in Portland, Oregon, begon. Trauma. De verborgen epidemie is zijn eerste boek.