Vanaf vandaag is Verkeerd gedacht, verkeerd geleefd beschikbaar in de (online) boekhandel! Een filosofische klassieker, prachtig hardcover uitgegeven, van een van de belangrijkste denkers uit de 20ste eeuw.
Verkeerd gedacht, verkeerd geleefd van Constantin Brunner verscheen postuum en werd nooit vertaald in het Nederlands. Brunner was een Joods-Duitse filosoof die in 1933 naar Nederland vluchtte. Dit boek behandelt alle grote thema’s waar Brunner in zijn leven over schreef: filosofie, religie, cultuur en in het bijzonder het antisemitisme dat in het midden van de twintigste eeuw opkwam.
Of bestel het e-book.
Van solidariteit met zijn lotgenoten is bij Brunner alleen sprake als men bereid is in de vervloeking een verkapte zegening te zien. De profeten, de genieën, moeten falen en vallen en gedood worden. Dat maakt hun mensenliefde en hun waarheidsliefde tot een tegenstrijdige aangelegenheid. Voor wie verkondigen zij de waarheid? Voor een handjevol rechtvaardigen. Aan wie proberen zij hun onbaatzuchtige liefde te slijten? Aan hun moordenaars. Een terugtrekking uit de wereld zoals Brunner die voor zichzelf vormgaf ligt voor de hand. Ik vermoed dat hij met deze positie zowel op de lange tenen van de Joden als op die van christenen is gaan staan, maar misschien is een profeet – en ik vrees dat Brunner er echt een wilde zijn – juist ook te herkennen aan het vermogen de teen met met de likdoorn uit te zoeken en daar hard op te stampen.
Constantin Brunner (1862-1937) was een invloedrijk denker uit de twintigste eeuw. Verkeerd gedacht, verkeerd geleefd is zijn eerste boek dat wordt uitgeven door Ten Have/De Nieuwe Wereld.