Nieuw: Veroordeeld tot succes

Het boek Veroordeeld tot succes van Peter Henk Steenhuis is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel.


Of bestel het e-book.

Over het boek

In Veroordeeld tot succes onderzoekt Peter Henk Steenhuis waarom wij elkaar de hele dag ‘succes!’ wensen. Wat zegt dat over ons? Over ons als ouder, collega, vriend, concurrent? Dragen we met ons streven naar succes onbewust niet ook bij aan sociale ongelijkheid? Steenhuis verdiept zich in de begrippen die samenhangen met succes, zoals prestatie, selectie, stress en carrière. We blijken succes eenzijdig te interpreteren als beter, hoger, meer. Veroordeeld tot succes laat zien dat het anders kan, als we gesprekken leren voeren over wat we willen, waarin we willen slagen. Nu, morgen, maar ook als we met pensioen gaan.

Lees alvast een fragment

Bij nader inzien blijkt het gebruik van het woord spectaculair veranderd. Op de prachtige site Delpher.nl kun je onderzoeken hoe vaak een woord in de afgelopen eeuwen is gebruikt, bijvoorbeeld in kranten. Bij de woorden die ik heb opgezocht, stijgt dat aantal meestal flink, maar ‘prestatie’ presteert buitengewoon: in de achttiende eeuw kom ik het 29 keer in kranten tegen, in de twintigste eeuw 400.838 keer. Ik besef dat er destijds wel wat minder kranten waren, maar dan nog is deze stijging echt explosief. En dan heb ik het over ‘prestatie’ in z’n uppie. Het woord ‘prestatie’ blijkt ook nog eens uitermate geschikt om verbindingen aan te gaan: prestatiemodel, topprestatie, wanprestatie, tegenprestatie, prestatieloon of prestatiesport – allemaal den die in de achttiende eeuw de krant nog moesten halen. Net als ‘prestatiedruk’. Dat ons spraakgebruik doorspekt is geraakt van het woord ‘prestatie’, met al zijn varianten, weerspiegelt de prestatiemaatschappij
waarin wij terecht zijn gekomen.

Over de auteur

Peter Henk Steenhuis (1969) is journalist en schrijft veel over filosofie en zingeving. Zijn boeken Filosofie van het kijken (2009) en Denken over dichten (2011) kwamen op de shortlist van de Socratesbeker.