Over improvisatie in leven en kunst. Vanaf vandaag is Vrij spel van Stephen Nachmanovitch beschikbaar in de (online) boekhandel!
Vrij spel is een klassieker die lezers in alle vakgebieden al decennia lang inspireert om hun creatieve potentieel te benutten. Stephen Nachmanovitch, een pionier in vrije improvisatie, integreert diverse kennis uit kunst, wetenschap en spiritualiteit om ons te laten zien hoe inspiratie ontstaat, soms belemmerd wordt, maar uiteindelijk bevrijd kan worden.
Dit boek is een eerbetoon aan authenticiteit en een uitnodiging om onze innerlijke creatieve vermogens te omarmen en te versterken. Met scherpzinnige inzichten en beeldende metaforen, opent Vrij spel de deuren naar een wereld waarin we de vrijheid en vreugde vinden om te dromen, te ontdekken en te creëren.
Stephen nachmanovitch is een wereldwijd bekende auteur en improvisatieviolist. Hij combineert multimedia, podiumkunsten, ecologie en filosofie in zijn internationale optredens en lessen en heeft masterclasses en workshops gegeven aan prestigieuze instellingen zoals Juilliard en de Yehudi Menuhin School.
Bij improvisatie denken we al snel als eerste aan geïmproviseerde muziek, theater of dans, maar naast de vreugde die ze schenken, zijn deze kunstvormen ook deuren naar een ervaring die betrekking heeft op ons hele dagelijks leven. We zijn allemaal improvisatoren. De meest voorkomende vorm van improvisatie is onze alledaagse taal. Als we praten en luisteren maken we gebruik van een pakket bouwstenen (vocabulaire) en regels waarmee we ze combineren (grammatica). Deze krijgen we mee vanuit onze cultuur. Maar de zinnen die we hiermee maken zijn mogelijk nooit eerder uitgesproken en worden misschien ook nooit meer uitgesproken. Ieder gesprek is een vorm van jazz. De handeling van onmiddellijke creatie is voor ons net zo gewoon als ademhalen. Als we verfijnde kunst of een maaltijd creëren, improviseren we als we met de tijdstroom en ons eigen zich ontvouwende bewustzijn meebewegen, en niet een van tevoren vastgelegd script of recept volgen. Bij gecomponeerde of gescripte kunstvormen zijn er doorgaans twee soorten tijd: het moment van inspiratie waarop de kunstenaar een directe intuïtie van schoonheid of waarheid invalt, en de vaak moeizame worsteling om deze lang genoeg vast te houden om haar op papier, canvas, film of steen te kunnen overbrengen. Een romanschrijver kan een moment (letterlijk een flits) van inzicht hebben waarin de geboorte, betekenis en het doel van een nieuw boek zichzelf onthullen, maar het kan jaren duren om het boek te schrijven.
Lees hier een langer fragment uit het boek
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!