Nieuw: Vrijheid en duisternis

Het boek Vrijheid en duisternis van Martin Mittelmeier is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Mittelmeier vertelt het verhaal van het belangrijkste filosofieboek van de twintigste eeuw: Adorno en Horkheimers Dialectiek van de Verlichting.

Of koop het e-book.

Over het boek

In Vrijheid en duisternis vertelt Martin Mittelmeier het verhaal van het belangrijkste filosofieboek van de twintigste
eeuw: Adorno en Horkheimers Dialectiek van de verlichting. Geschreven in ballingschap ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, is dit boek de ultieme poging het ontstaan van het fascisme en de Holocaust te begrijpen. Mittelmeier schetst een fascinerende ontstaansgeschiedenis die leest als een intellectuele thriller en laat ons zien waarom bepaalde onderwerpen nog steeds actueel zijn.

Lees een fragment

Het was geen aangename wandeling voor haar. Op een vroege junidag in 1941 moest Hannah Arendt in New York een belangrijke opdracht uitvoeren. Dat was in die dagen waarlijk niets bijzonders. Op 22 mei was ze op een boot vanuit Lissabon in New York aangekomen en daarmee eindelijk veilig voor de nationaalsocialisten. Bovendien kreeg ze een maandelijks stipendium van de Zionist Organisation of America, waarmee ze samen met haar man Heinrich Blücher de eerste tijd de eindjes aan elkaar kon knopen; ze konden zich zelfs twee kleine half gemeubileerde kamers in 95th Street, 317 West veroorloven: ‘Onze kamer is naar Parijse maatstaven, met name de omstandigheden waarin we sinds een jaar (…) hebben verkeerd, eenvoudig het toppunt van luxe.’ En toch moest de 34- jarige volledig opnieuw beginnen, eerst maar eens Engels leren en in het relationele reddingsnetwerk van emigranten haar plek zien te veroveren. Rustige momenten waren dun gezaaid. Weliswaar had Arendt al snel de Public Library ontdekt als geschikte plek om geconcentreerd te werken, maar daar had ze veel te weinig tijd voor, ze moest die eerste weken te veel dingen afhandelen, afspraken nakomen en ontmoetingen regelen. En toch was deze wandeling in de eerste week van juni een bijzondere. Ze had een opdracht, ze moest een belofte inlossen. Ze moest iets afgeven.

Over de auteur

Martin Mittelmeier is een prominente Duitse ideeënhistoricus. Van dezelfde auteur verscheen eerder Adorno in Napels
bij uitgeverij Ten Have.

________________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!