Nieuw: Waarom de natuur goed voor je hersenen is

Waarom de natuur goed voor je hersenen is van Michel Le Van Quyen is nu beschikbaar in de boekhandel. Een neurowetenschappelijke verklaring waarom in de natuur zijn goed is voor de mens.

Als er de laatste jaren iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat in de natuur zijn goed is voor de mens. De befaamde neurowetenschapper Michel Le Van Quyen onderzocht welke impact de natuur heeft op ons brein. Hoe zorgt een boswandeling voor minder stress? Waarom zijn de geuren en geluiden van de natuur goed voor ons? En waarom hebben dieren een positieve impact op ons welzijn? Le Van Quyen onthult de wetenschap hierachter, die zowel subtiel en divers blijkt te zijn – en urgenter dan ooit tevoren.

Lees alvast een fragment

De natuur is noodzakelijk voor ons welzijn. Dit besef heeft sommigen er zelfs toe gebracht de steden te verlaten: de televisie heeft ons tot vervelens toe programma’s voorgeschoteld over Parijzenaars die vanwege de pandemie hun eldorado probeerden te vinden op het platteland. Waarom pepten natuurgebieden ons zo op in die verwarrende periode? Het antwoord is simpel: de natuur ‘voedt’ ons, zij ‘injecteert ons met haar energie’ en ‘verlost ons tijdelijk van onze zorgen en onze innerlijke conflicten’.8 Ze brengt ons diepe emoties, die de stress wegnemen en het welzijn verhogen.

Ja, het valt niet te ontkennen, er gebeurt iets unieks in contact met de natuur… Wie heeft nooit met ingehouden adem staan kijken naar een landschap dat hij voor het eerst ziet? Haar schoonheid fascineert ons, raakt ons. Een zonsondergang, een sterrenhemel, een groene vallei, ze kunnen ons sprakeloos van verwondering maken. En in tegenstelling tot andere situaties waar we even gelukkig van worden, blijft de natuur ons voortdurend vreugde verschaffen. Vooral het bos heeft op mij die bijzondere uitwerking. Ik ga erheen zodra ik kan, zo gauw ik vermoeid raak. En iedere keer blijkt, gewoon bij het zien van bomen, dat de zorgen en het getob (vooral die over conflicten met anderen overigens) betrekkelijk blijken en zelfs volledig in het niets verdwijnen. Of zoals de filosoof Alexandre Lacroix constateert, als hij zich afvraagt waarom het schouwspel van de natuur zoveel emoties bij ons oproept.


Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!