Nieuw: Zie mij

Het boek Zie mij van Frank Meester is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel. Meester neemt de lezer mee op een reis door de menselijke geschiedenis, steeds weer is hij op zoek naar die momenten waar ijdelheid de hoofdrol speelt.


Of bestel het e-book.

Over het boek

In Zie mij laat Frank Meester zien dat ijdelheid niet iets is waar we ons voor moeten schamen. Zonder ijdelheid gebeurt er feitelijk niets, was er geen kunst, literatuur, topsport of wetenschap. Meester neemt de lezer mee op een reis door de menselijke geschiedenis, steeds weer is hij op zoek naar die momenten waar ijdelheid de hoofdrol speelt. Het resultaat is een even sprankelend als verhelderend pleidooi: maak van je leven een mooi verhaal waarin je zelf de hoofdrol speelt.

Lees alvast een fragment

Als ik vertel dat ik een boek over ijdelheid schrijf, krijg ik vaak de vraag: ‘Ben je dan naar Italië gegaan om daar de
mannen te interviewen?’ Mannelijke Italianen zouden namelijk superijdel zijn en hun laatste spaarcenten uitgeven aan een maatpak en bijpassend schoeisel, en bovendien zonder schroom durven toegeven dat ze crèmes en make-up gebruiken. In Van Dale staat naast de eerdergenoemde betekenissen nog een beschrijving van ijdelheid: de ‘zucht om door anderen bewonderd en geprezen te worden’. Dat zou ‘thans de meest gewone betekenis’ zijn. IJdelen bekommeren zich om hoe anderen naar ze kijken. IJdelheid draait dus niet alleen om jezelf, want je wilt je altijd mooi voordoen voor anderen. Het begrip ‘ijdelheid’ heeft dus verschillende, nogal tegengestelde betekenissen. Het betekent leegte, maar ook de opvulling van die leegte. Het betekent vooral met jezelf bezig zijn, maar ook vooral gericht zijn op de mening van anderen. Juist door aandacht te besteden aan al die tegenstrijdige betekenissen denk ik te kunnen laten zien dat ijdelheid niet alleen maar een slechte eigenschap is zoals veel mensen denken.

Over de auteur

Frank Meester (1970) is filosoof, schrijver en muzikant. Samen met zijn broer Maarten schreef hij onder meer de succesvolle boeken Meesters in de filosofie en Meesters in de religie, en in 2008 verscheen van zijn hand Islam, in de serie Jonge denkers over grote religies. Meester publiceert regelmatig in Filosofie Magazine en de Volkskrant. Bij uitgeverij L.J. Veen verscheen Zie mij. Filosofie van de ijdelheid. Samen met toenmalig Denker des Vaderlands Marli Huijer schreef hij Goudmijn van het denken. Het kinderboek Hoe voed ik mijn ouders op dat hij samen met Stine Jensen schreef werd bekroond met een Vlag en wimpel van de Griffeljury.