Nieuw: Zin in het alledaagse

Zin in het alledaagse is vanaf vandaag in de (online-) boekhandels beschikbaar! Een interessant boek over gesprekken met gewone, maar tegelijkertijd bijzondere personen. Hoe geven zij hun leven zin?

Of bestel het e-book

Over het boek

‘Zin in het alledaagse’ bevat gesprekken met gewone, maar altijd bijzondere Nederlanders over hoe zij hun leven betekenis geven. Peter Henk Steenhuis sprak met hen niet over zingeving in theoretische zin, maar verzamelde verhalen over de manier waarop zij zin doen. Betekenis geven aan het leven heeft altijd een dimensie die is geworteld in het dagelijkse leven: zoals bij sporten en muziekmaken. Dit boek bundelt de meestgelezen stukken uit de spraakmakende gelijknamige rubriek in Trouw.

Lees alvast een fragment

Drinken we een keer een kop koffie samen?’ mailde ik mijn vader, een paar weken nadat ik zijn naam gegoogeld had. Hij was niet moeilijk te vinden geweest, als taalwetenschapper had hij een vertaalbureau onder zijn eigen naam. Toen ik zijn foto op internet zag, wist ik onmiddellijk: dat is m’n vader. We lijken op elkaar. Ik had niets anders weten te verzinnen dan deze neutrale vraag naar koffie, die voor hem en voor mij weinig bedreigend was en ook geen verdere bijbedoeling verraadde. Na 43 minuten popte er een e-mailbericht in mijn inbox op: ‘Dat lijkt me prima. Waar en wanneer?’ Voor mijn geboorte zijn mijn ouders uit elkaar gegaan. Mijn vader was toen 26 en mijn moeder 21, zo kan dat gaan. Hij was wel van mijn komst op de hoogte. Na mijn geboorte is het contact verwaterd, ook dat gaat zo. Ik ben in volledige harmonie opgegroeid met mijn moeder. Maar toen ik in 2011 zelf vader werd, raakte ik in verwarring. Ik zag mijn vrouw niet langer alleen als mijn vrouw, zij was nu ook de moeder van mijn zoon. Toen ik dat jongetje in handen had, dacht ik: hoe kun je de verantwoordelijkheid voor zo’n jongetje níet willen nemen? Hoe kun je zo harteloos en egoïstisch zijn de moeder van je kind in de steek te laten? Ik kwam in een rollercoaster van emoties terecht, want tegelijkertijd genoot ik met volle teugen van het vaderschap en de liefde die wij hem konden geven. Mijn vrouw bracht het onderwerp ‘vader’ ter sprake, en het feit dat mijn vader nu opa geworden was. Met mijn moeder was hij zelden of nooit onderwerp van gesprek geweest. ‘Waarom zoek je hem niet op?’ vroeg mijn vrouw. ‘Ben je niet benieuwd?’ Ik wilde aanvankelijk niets weten van een ontmoeting: ‘Hij heeft me al een keer afgewezen. Wat als hij dat nog een keer doet?’

Over de auteur

Peter Henk Steenhuis (1969) is journalist en schrijft veel over filosofie en zingeving. Zijn boeken Filosofie van het kijken (2009) en Denken over dichten (2011) kwamen op de shortlist van de Socratesbeker.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!