Nieuw: Zwart en vrouw

Zwart en vrouw van Tsitsi Dangarembga is vanaf vandaag verkrijgbaar in de (online) boekhandel! Dit boek is een collectie essays van Dangarembga. In haar eerste non-fictie werk schrijft ze over ras, klasse, kolonialisme en feminisme.

 

Over het boek

Zwart en vrouw is een collectie essays van Tsitsi Dangarembga. In haar eerste non-fictie werk schrijft ze over ras, klasse, kolonialisme en feminisme.

In deze stijlvolle essays verweeft ze het persoonlijke met het politieke. Vanuit haar eigen ervaringen als zwarte vrouw in Zimbabwe en Engeland schijft ze over geschiedenis, filosofie en scheve internationale verhoudingen. Dangarembga weet in prachtige zinnen de pijnlijke realiteit van discriminatie en uitsluiting bloot te leggen.

Zwart en vrouw is Dangarembga’s eerste non-fictiewerk en een strijdkreet voor de transformerende kracht van schrijven; niet alleen om ons te helpen onze plaats in de wereld te begrijpen, maar om ons de verbeeldingskracht en moed te geven om die te veranderen’ – The Guardian

 

Over de auteur

Tsitsi Dangarembga is naast auteur ook film- en theatermaker. Daarnaast is ze directeur van het Institute of Creative Arts for Progress in Africa Trust. Toestanden werd bekroond met de Commonwealth Writers’ Prize en in 2021 ontving Dangarembga voor haar werk zowel de PEN Award for Freemdom of Expression als de Duitse vredesprijs.

 

Lees een fragment

Onderwijsinstellingen in Zuid-Rhodesië waren gescheiden, net als veel andere instellingen in het land. Initiatieven tegen segregatie werden overgelaten aan een groep witte burgers; zij zouden zich inspannen een stelsel van geleidelijke veranderingen te introduceren dat de ergste regels van de apartheid zou vermijden zoals die door de overheid werden toegepast in de aangrenzende Unie van Zuid-Afrika. Het uiteindelijke doel van deze burgers was het creëren van een of ander multiraciale samenleving. Deze tegenstanders van segregatie waren van mening dat het witte bewind een beschavende invloed had op Afrikanen, en dat deze nieuwverworven beschaafdheid terug te zien was in het gedrag en de gewoonten van Afrikanen. In de in 1960 opgetekende woorden van Edgar Whitehead, die toen zowel premier als minister van Inheemse Zaken van Zuid-Rhodesië was: ‘Een nieuwe fase begint nu duidelijk zichtbaar te worden onder de Afrikanen, en die betreft hun gewoonten. Deze verandering is te zien aan hun vermogen om samen te werken in georganiseerde groepen, medewerking te verlenen, staatsrecht in acht te nemen, persoonlijk gewin ondergeschikt te maken aan gemeenschappelijke of maatschappelijke idealen.’

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!