Vandaag verschijnt bij Uitgeverij Ten Have het boek Iedereen kan landen op de maan, van Richard Wiseman.
Ook landen op de maan? Dat kan! Vanuit Ten Have kan je je nu abonneren op een gratis cursus, gebaseerd op het boek Iedereen kan landen op de maan. Schrijf je hier in, en ontvang vier lessen om ook de Apollo-mindset te kweken.
De maanlanding, een ‘onmogelijke’ missie, werd een astronomisch succes. In tegenstelling tot gangbare theorieën triomfeerde hier geen excentrieke eenling, maar een team doodnormale mensen. Wat was hun geheim en hoe kunnen we dit toepassen in ons eigen leven?
Psycholoog Richard Wiseman verwerkt interviews met de nog levende teamleden, nieuw psychologisch onderzoek en praktische technieken. Zijn boek geeft 8 onmisbare lessen over teamwork, moed, doorzettingsvermogen en creativiteit.
Richard Wiseman (1966) is hoogleraar psychologie en onderzoekt paranormale verschijnselen en thema’s als kans, verandering, bedrog, overtuiging. Hij is een bestsellerauteur in Engeland en zijn werk is in dertig talen vertaald.
In oktober 1957 zond de Amerikaanse tv-zender CBS de eerste aflevering uit van iets wat een iconische sitcom zou worden: Leave it to Beaver. Het programma was een eerbetoon aan het Amerikaanse gezinsleven van de jaren vijftig en draaide om de avonturen van de acht jaar oude Theodore ‘Beaver’ Cleaver.
De aanloop voor de uitzending van dit programma was niet gemakkelijk geweest. Eigenlijk hadden de producers willen beginnen met een aflevering waarin Beaver een alligator als huisdier had gekocht, om dit reptiel vervolgens in de spoelbak van het toilet van zijn ouders te verstoppen. Maar volgens de richtlijnen voor tv-uitzendingen mochten toiletten niet in beeld worden gebracht en de CBS-bonzen kregen de zenuwen. Na veel getouwtrek boden de producers aan de uitzending met de alligator opnieuw te monteren, zodat er maar een paar shots van het aanstootgevende toilet te zien zouden zijn. Helaas duurde het monteren langer dan verwacht, zodat de zender werd gedwongen een andere beginaflevering te kiezen.
Onwetend van dit strijdpunt kwamen miljoenen Amerikanen op vrijdag 4 oktober thuis van hun werk, en ze grinnikten toen Beaver ervan overtuigd raakte dat hij van school gestuurd zou worden, in een boom klom en de boel toen probeerde goed te maken door zijn lerares een rubberen schrompelkop te geven. Het was allemaal onschuldig plezier. Maar in werkelijkheid zou het veilige wereldbeeld dat de serie uitstraalde binnen een paar dagen volledig in rook opgaan.
Een paar uur voordat Leave it to Beaver werd uitgezonden, hadden sommige Amerikanen een klein lichtbolletje snel door de lucht zien vliegen. Ongeveer tegelijkertijd hadden fanatieke radioamateurs een reeks uiterst merkwaardige piepjes opgepikt. Het verhaal over deze rare gebeurtenissen ging als een lopend vuurtje rond en het duurde niet lang of de mensen begonnen zich zorgen te maken. Veel mensen dachten dat die merkwaardige objecten en geluiden afkomstig waren van een nieuw soort komeet. Anderen dachten dat er een invasie van buitenaardse wezens op stapel stond. Weer anderen dachten dat het allemaal het gevolg van hallucinaties en hysterie was. Maar de waarheid was zelfs nog zorgwekkender.
Eerder op die dag hadden de Russen het eerste door de mens gemaakte voorwerp in een baan om de aarde gebracht. De Sputnik was ongeveer zo groot als een basketbal, woog ongeveer tachtig kilo en reisde met een verbluffende 29.000 kilometer per uur. Het vloog een paar honderd kilometer boven het aardoppervlak, deed ongeveer negentig minuten over één rondje rond de planeet en kwam elke dag een paar keer over Amerika. De Russen waren erop gebrand de Amerikanen bang te maken met die hightech bol in de ruimte. Het ding was rond en glom enorm: de Sputnik was zo gemaakt dat hij zo veel mogelijk zonlicht zou reflecteren en dus zichtbaar was vanaf de aarde. Omdat ze het mysterieuze gevoel graag wilden rekken, gaven de Russen pas enkele dagen na de lancering foto’s van hun zilveren satelliet vrij.
Het plan lukte perfect. Amerika raakte in paniek en al snel rezen er talloze vragen. Hoe was een totalitair regime erin geslaagd de machtigste democratie ter wereld te slim af te zijn? Waren de geheimen van Uncle Sam veilig voor de nieuwe ogen aan de hemel? Kon de raket waarmee de Sputnik was gelanceerd ook een kernkop vervoeren? De Koude Oorlog bereikte nieuwe hoogten en de ruimtewedloop was begonnen.
De maanlanding, een ‘onmogelijke’ missie, werd een astronomisch succes. In tegenstelling tot gangbare theorieën triomfeerde hier geen excentrieke eenling, maar een team doodnormale mensen. Wat was hun geheim en hoe kunnen we dit toepassen in ons eigen leven?
Psycholoog Richard Wiseman verwerkt interviews met de nog levende teamleden, nieuw psychologisch onderzoek en praktische technieken. Zijn boek geeft 8 onmisbare lessen over teamwork, moed, doorzettingsvermogen en creativiteit.