Vanaf vandaag is Paden naar geluk van Joseph Campbell beschikbaar. Duizenden jaren vertelt de mens zichzelf al verhalen over goden en helden. Tegenwoordig doen we ze vaak af als onzin, omdat we niet geloven dat ze echt gebeurd zijn. Volgens wetenschapper Joseph Campbell verliezen we daardoor iets heel belangrijks: mythen houden ons een ideaal voor waardoor we onszelf verheffen.
Paden naar geluk is een verzameling van de belangrijkste essays van Campbell, waarin hij een brug slaat tussen de mythologische oerthema’s en ons streven naar persoonlijke groei. Wat blijkt? Onze zoektocht is van alle tijden. Met veel humor past hij de grote voorbeelden uit de mythische-religieuze wereldliteratuur toe op onze persoonlijke uitdagingen van alledag. Campbell helpt ons op deze manier om het contact met een vergeten laag in onze cultuur en psyche te herstellen met als belangrijkste doel dat je je ware bestemming vindt.
Het leven voedt zich met leven. De eerste wet luidt: de ene keer eet ik jou op, de andere keer eet jij mij op. Voor het bewustzijn is dit geen eenvoudige boodschap. Dat het leven zich met leven – met dood – voedt, was al miljarden jaren aan de gang voordat er ogen opengingen en zich bewust werden van wat zich om hen heen afspeelde, lang voordat homo sapiens zijn intrede deed in het universum. De vitale organen waren zo geëvolueerd dat zij afhankelijk werden van de dood van anderen. Deze organen bezitten impulsen waar je bewustzijn geen weet van heeft en als het dat wel had, zou deze horror van ‘eten of gegeten worden’ je weleens heel bang kunnen maken.
Joseph Campbell (1904-1987) was een Amerikaanse professor in de literatuurwetenschap, bekend van zijn werk in de vergelijkende mythologie en religie. Zijn boeken worden ook gelezen om hun grote psychologische zeggingskracht. De held met de duizend gezichten (1949) is zijn meest invloedrijke boek.