Rechten biografie Simone de Beauvoir verworven

Uitgeverij Ten Have heeft de rechten verworven van de nieuwe, grote biografie van Simone de Beauvoir getiteld Becoming Beauvoir. Kate Kirkpatrick, de auteur, maakt gebruik van recent opgedoken materiaal, zoals dagboekaantekeningen van De Beauvoir en brieven aan haar geliefde Claude Lanzmann. De Nederlandse vertaling staat gepland voor voorjaar 2020.

Simone de Beauvoir was filosoof, auteur, existentialist en een feministisch icoon. Haar romans wonnen prestigieuze literaire prijzen en haar boek De tweede sekse transformeerde het denken over seks en gender. Ze was lang een geliefde van Jean-Paul Sartre, maar het was filmmaker Claude Lanzmann aan wie zij schreef ‘Jij bent mijn lot, mijn eeuwigheid, mijn leven…’. De brieven waarin dit staat bleven verborgen tot 2018.

Kirkpatrick gebruikt deze brieven en dagboekaantekeningen die voorheen niet beschikbaar waren, om het persoonlijke mysterie rondom De Beauvoir te ontsluieren. Waarom probeerde ze steeds haar imago te veranderen? Waarom loog ze over haar relatie met Sartre? En waarom had ze zoveel moeite om zichzelf filosoof te noemen? Kirkpatricks boek zal onze fascinatie voor deze oorspronkelijke denker alleen maar vergroten.

Kate Kirkpatrick is lector Religie, Filosofie en Cultuur op het King’s College in Londen. Eerder doceerde ze aan universiteiten in Herfordshire en Oxford over Filosofie en het Feminisme van De Beauvoir. Ze is auteur van meerdere boeken en artikelen over De Beauvoir, Sartre en het existentialisme.

Voor meer informatie, neem contact op met Rick van Rijthoven, rrijthoven@uitgeverijtenhave.nl

Ten Have - Becoming Beauvoir