Babah Tarawally

Over Babah Tarawally

Babah Tarawally is schrijver en journalist. Tijdens zijn zevenjarige asielprocedure publiceerde hij De god met de blauwe ogen (2010). In 2016 verscheen De verloren hand.


Boeken

De verloren hand

Prachtige roman die de pijnlijke realiteit blootlegt van immigratie vanuit Afrika naar Nederland.

De verloren hand gaat over wat het betekent als daders en slachtoffers beiden vluchteling worden en elkaar weer tegenkomen in het asielzoekerscentrum. Het is een fascinerende roman over trauma en de verwerking ervan.

Of bestel hier het e-book.

De god met de blauwe ogen

Aangrijpende roman over een vluchteling die aankomt in Nederland vanuit Sierra Leone.

De god met de blauwe ogen vertelt het verhaal van een vluchteling die zijn weg probeert te vinden in Nederland. Tarawally laat indringend zien wat het betekent om te leven tussen twee culturen.

De getemde man

De getemde man van Babah Tarawally geeft een nieuwe invulling aan wat het betekent om man te zijn. Tarawally confronteert ideeën over mannelijkheid uit zijn geboorteland Sierra Leone met hoe wij in het Westen tegen mannelijkheid aankijken. Waar in Afrika de gemeenschap belangrijk is, staat in Nederland het individu centraal. Beide benaderingen hebben hun voor- en nadelen. Tarawally brengt ze in dit scherpe, maar ook vaak geestige boek met elkaar in gesprek. Een interculturele dialoog die de wereld verder brengt.

‘In dit boek reflecteer ik openhartig over hoe ik als man in de wereld stond, wat mijn denkbeelden waren en hoe ik mijn huidige kijk op mannelijkheid heb verkregen. Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten en wat kunnen Nederland en Sierra Leone van elkaar leren.’

Gevangen in zwart wit denken

Autobiografisch verslag van vluchteling die in een verdeeld Nederland uit het wij-zij denken wil stappen

23 jaar geleden kwam Babah Tarawally als vluchteling uit Sierra Leone naar Nederland.

Voor het eerst wordt hij zich ervan bewust hoe zijn huidskleur zijn identiteit bepaalt. Met humor en kwetsbaarheid beschrijft hij allerlei vormen van zwart-witdenken, zowel van medevluchtelingen als van witte Nederlanders. Hij vertelt hoe hij erin gevangen raakt en hoe hij eruit weet te ontsnappen. Daarvoor hoefde hij zich niet af te zetten tegen ‘de boze witte man’ of zijn huidskleur te ontkennen.

Een must read voor iedereen die een uitweg zoekt uit het vastgelopen debat over kleur en identiteit.


De media

'In De getemde man leidt de zoektocht naar de rolverdeling tussen man en vrouw, gebaseerd op zijn eigen ervaringen in Sierra Leone en Nederland, tot een nieuw manbeeld.' – De Volkskrant over De getemde man

'Het boek is schaamteloos eerlijk.' – NRC over De getemde man

'Steeds de nuance en het gesprek blijven zoeken. Dingen benoemen, duidelijk maar niet zo dat het een definitieve (onder)scheiding veroorzaakt. Tarawally heeft een mooie lijn te pakken.' - iFilosofie over Gevangen in zwart wit denken