Roel Verheul

Over Roel Verheul

Roel Verheul was bijzonder hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich met name op de veranderlijkheid van persoonlijkheid, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving.


Boeken

De kunst van veranderen

In dit boek deelt psycholoog Roel Verheul een beproefde methode om gewenste veranderingen te bereiken. Veranderen is misschien wel de belangrijkste vaardigheid in ons leven en gelukkig kan iedereen zich deze kunst eigen maken. Het draait om drie dingen: willen, kunnen en doen. In zijn boek werkt Verheul de drie elementen uit in zeven stappen. In elke stap staan inspirerende lessen en oefeningen voor jezelf of voor in teamverband. Daarmee is dit inspirerende boek geschikt voor veranderingen bij individuen en in organisaties.

Homo plasticus

‘Daar kan ik niets aan doen’ of ‘Zo ben ik nu eenmaal’ zijn veelvoorkomende uitspraken over ons aanpassingsvermogen. Het is makkelijk om te geloven in onveranderlijkheid. Ook door experts worden we steeds weer gewezen op onze statische natuur, aanleg en persoonlijkheid. Maar klopt dit beeld wel?

In Homo Plasticus laat Roel Verheul zien hoe de meest recente wetenschap deze mythe van de onveranderlijke mens onderuithaalt. Inzichten uit de evolutieleer, genetica en psychologie tonen aan dat wij geboren aanpassers zijn, die steeds veranderen als onze omgeving verandert. Hoe dit werkt lees je in dit fascinerende boek, dat laat zien wat de grootste kracht van de mens is: zijn ongeëvenaarde vermogen tot aanpassing en verandering.

'Er zijn maar weinig dingen in het leven waar we zo ambivalent over zijn als verandering. Maar zeker is wel: zou de mens zich ten volle bewust zijn van zijn grootste kracht, dan zou de oplossing van veel problemen dichterbij komen.'


De media

‘Prettig evenwicht tussen toegankelijkheid en diepgang.’
- Management Boek over Homo Plasticus

‘Verheul toont zich wederom een taalkunstenaar die met de psychologische aspecten van gedragsverandering jongleert.’
- Prof.dr. Jan Moen, emeritus hoogleraar management en organisatie over De kunst van veranderen

‘Wat een superboek! Zeer toegankelijk en boeiend. Warm aanbevolen.’
- Danny Mullenders, assessment- en ontwikkelpsycholoog en auteur over De kunst van veranderen

‘Dit boek biedt een gedegen aanpak om te veranderen, in heldere taal. Zo wordt verandering een mooie reis in plaats van een moeizame zoektocht.’
- Prof.dr. Jan van Busschbach, hoogleraar kwaliteit van leven over De kunst van veranderen

‘Praktisch, inspirerend en evidence based. Een absolute aanrader!’
- Onno Hamburger, werkgelukpsycholoog en auteur over De kunst van veranderen