Roman Krznaric

Over Roman Krznaric

Roman Krnaric is een sociaal filosoof die schrijft over de kracht van ideeën om verandering te creëren. Zijn werk werd in 25 talen vertaald en bevat meerdere internationale bestsellers, zoals Empathie, De wonderbox en De goede voorouder. Krnzaric werkt aan de Universiteit van Oxford en is oprichter van ’s werelds eerste Empathie Museum.


Boeken

Geschiedenis voor morgen

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis. Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Terwijl politici vastzitten in het nu, pleit Krznaric in Geschiedenis voor morgen voor een blik achterwaarts om de toekomst vorm te geven. Hij put hoopvolle lessen uit de geschiedenis om deze crises te overwinnen en onthult hoe het verleden niet alleen ons begrip van gisteren verdiept, maar ook onze relatie met de toekomst herdefinieert.

Bestel hier het boek of het e-book.

De goede voorouder

De grote problemen van onze tijd gaan allemaal terug op één ding: we denken alleen aan de korte termijn. Dat denken koloniseert de toekomst. Je ziet het in het bedrijfsleven, de politiek en het persoonlijk leven. Zo ontstaat steeds meer ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en nemen existentiële dreigingen toe. We staan aan de rand van de afgrond.

Toch is er hoop, volgens Roman Krznaric. Om goede voorouders te worden moeten we onder meer onze economie en politiek radicaal omvormen – een enorme opgave. Maar onder die ambitieuze doelen ligt iets wat we zelf kunnen doen: onze kortzichtigheid inruilen voor langetermijndenken. Krznaric onthult zes praktische manieren om onze hersenen hierin bij te scholen. Dan verschuiven we de loyaliteit van onze eigen generatie naar de hele mensheid, en kunnen we onze planeet en onze toekomst redden.

Bestel hier het boek of het e-book.

Carpe diem

In Carpe diem haakt Roman Krznaric in op het feit dat het motto van de Romeinse dichter Horatius nog altijd springlevend is. Maar 'Pluk de dag' is ook gekaapt door de consumentenindustrie en de mindfulnessbeweging. Zij hebben het motto vernauwd tot 'Koop de dag' en 'Pluk het nu'. Krznaric wil het tweeduizend jaar oude motto heroveren op zijn kapers. Daarvoor schrijft hij de eerste cultuurgeschiedenis van Carpe diem. Hij laat zien hoe de slogan kan inspireren om je over te geven aan waarachtig genot, om spontane acties te verzinnen, en kansen te grijpen in het dagelijks leven én in de politiek. Wanneer kun je het best de dag plukken en wanneer niet?

Bestel hier het boek of het e-book.

Empathie

Volgens Krznaric hoort empathie nu eenmaal bij mensen. Sterker nog, empathie verbetert onze kwaliteit van leven. Bovendien is ze de motor achter sociale verandering. Krznaric onderzoekt in zijn boek hoe de hoog-empathische mens in elkaar zit en hoe we zo iemand kunnen worden. Hiervoor sprak hij met acteurs, activisten, vormgevers, undercoverjournalisten, verpleegkundigen, bankiers en neurowetenschappers.

Bestel hier het boek of het e-book.

De wonderbox

Zelfhulpgidsen zijn onderhevig aan trends. Waarom gaan we voor levenslessen dan niet grasduinen in iets dat veel rijker is dan de nieuwste modegril: de geschiedenis? Of het nu om opvoeding, werk, geld of sterven gaat, de Brits-Poolse denker Roman Krznaric, medeoprichter van de Londense School of Life, komt in De wonderbox met verrassende inzichten die hij baseert op historische feiten en verhalen.

Bestel hier het boek of het e-book.


De media

‘Een van de meest prominente stemmen in de filosofische en politieke beweging die pleit voor meer langetermijndenken.’ NRC Handelsblad over Geschiedenis van morgen.

'Krznaric is een filosoof die grote ideeën wil laten landen bij een groot publiek, het liefst op een speelse manier.’ De Groene Amsterdammer over Geschiedenis van morgen.

‘Wakkert je verbeelding aan.’Flow Magazine over Geschiedenis van morgen.

‘Roman Krznaric verzamelt prachtige ideeën. Zeer leesbaar en hoopgevend.’ Trouw over Geschiedenis van morgen.

‘Hij haalt ons hoofd uit het zand en stelt een fundamenteel probleem vast.’De Morgen over Geschiedenis van morgen.

‘Roman Krznaric schreef een indrukwekkend boek over onze moderne crisissen.’Knack over Geschiedenis van morgen.

‘Krznaric is uitgegroeid tot een van de meest prominente stemmen in de filosofische en politieke beweging die pleit voor meer langetermijndenken.’ - NRC over De goede voorouder.

‘In De goede voorouder verzamelt Krznaric prachtige ideeën [...] Zeer leesbaar en hoopgevend.’ - Trouw over De goede voorouder.

‘Een indrukwekkend boek.’ - Knack over De goede voorouder.

‘Boordevol ideeën en inzichten. Dit biedt een waardevolle, belangrijke en heldere kijk op hoe het begrijpen van het verleden ons kan helpen om ons beter voor te bereiden op de toekomst.’ - Peter Frankopan, auteur van De zijderoutes en De transformatie van de aarde, over De goede voorouder.

‘Krznaric laat ideeën op een speelse manier landen bij een groot publiek.’ - De Groene Amsterdammer over De goede voorouder.

‘Een belangrijk boek dat op het juiste moment verschijnt.’ - Wim Brands over Empathie.

‘Roman Krznaric is een fantastische leraar en een geweldig mens, die al jaren met het leven experimenteert. Roman's experimenten zijn enorm verrijkend voor ons eigen leven!’ - Jules Evans, auteur van Filosofie voor het leven en andere gevaarlijke situaties, over De wonderbox. 


Evenementen

Insert Content Template or Symbol